Waar moet u aan denken als u gaat starten als zzp’er?

Wilt u binnenkort starten als ZZP’er en uw passie volgen? Steeds meer mensen volgen hun passie en starten een eigen bedrijf in de branche waar ze graag willen werken. Als u start als ZZP’er zijn er veel aandachtspunten waar u aan moet denken. In dit bericht leest u een aantal belangrijke aandachtspunten die voor de korte termijn en voor de langere termijn belangrijk zijn:

1) Bedrijfsnaam kiezen

Dit is misschien wel een van de belangrijkste punten om een goede start te maken. Hoe gaat uw bedrijf heten? U wilt natuurlijk een bedrijfsnaam die niet te lastig is en goed te onthouden, uw bedrijfsnaam moet niet te lang zijn, creatief zijn, uit te spreken in het buiteland voor het geval u een andere markt wilt veroveren etc. Ook is het belangrijk om bij de KvK te controleren of de bedrijfsnaam niet al in gebruik is door een ander bedrijf in een vergelijkbare branche.

Boekhoudsoftware ZZP

2) Rechtsvorm kiezen

Veel ZZP’ers kiezen automatisch voor een eenmanszaak omdat ze vaak in hun eentje een bedrijf starten. Verwacht u echter een snelle groei voor uw bedrijf? Dan is het raadzaam on de andere bedrijfsvormen, zoals een besloten vennootschap (bv), eens te bekijken.

3) Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Een logische stap maar wel noodzakelijk: schrijf uw bedrijf in bij de KvK. Meld de bedrijfsnaam en de bedrijfsvorm aan en u bent klaar om het bedrijf te starten! Handig weetje: de KvK geeft uw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst dus dit hoeft u niet zelf te doen.

4) Telefoonnummer en e-mailadres regelen

Voordat u echt kan starten met klantcontact is het handig om een zakelijk telefoonnummer en een info@bedrijfsnaam te hebben zodat klanten en potentiële klanten u makkelijk kunnen benaderen. Voor het info e-mailadres is het ook handig om een makkelijke bedrijfsnaam te hebben.

5) Open een bedrijfsrekening

Als uw de eerste diensten heeft uitgevoerd voor uw klanten dan is het handig als u een zakelijke bankrekening heeft zodat uw klanten de rekeningen kunnen betalen.

6) Huisstijl maken

Tegenwoordig is het noodzakelijk om over een website te beschikken. Of u nu in een business to business of business to consumer branche zit, uw klanten gaan zich online oriënteren en verwachten dat uw bedrijf een website heeft waarop ze informatieve content kunnen vinden. Een simpele website voldoet tegenwoordig niet meer. Een website moet bijvoorbeeld ook leesbaar zijn op een mobiel toestel en men moet zich makkelijk kunnen navigeren op de website. Het is dus belangrijk om u af te vragen: hoe wil ik mijn website positioneren en wat wordt mijn huisstijl? Zo is het belangrijk om te kijken welke kleuren u gaat gebruiken, elke kleur roept namelijk een andere emotie op bij mensen. Kies dus niet vluchtig een website en huisstijl.

7) Lokale vindbaarheid – registreren bij Google Mijn Bedrijf

Potentiële klanten oriënteren zich online en veelal via Google. Als ze informatie willen over uw bedrijf dan zoeken dan typen ze uw bedrijfsnaam in Google. Als u vindbaar wilt zijn met uw bedrijfsgegevens in Google dan is het raadzaam om een Google Mijn Bedrijf account aan te maken. Dit account is zichtbaar in Google wanneer men op uw bedrijfsnaam zoekt. In dit account kan u uw telefoonnummer, adresgegevens, foto’s en website invullen.

8) Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Het laatste aandachtspunt, maar zeker niet de minst belangrijke, is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een ZZP’er. Deze verzekering, afgekort ook wel de AOV genoemd, zorgt er voor dat u in geval van arbeidsongeschiktheid verzekerd bent van een inkomen voor een bepaalde periode. Als ZZP’er heeft u geen aanspraak op de ziektewet op het moment dat u arbeidsongeschikt wordt. Het kan dus voorkomen dat u langdurig ziek wordt en daardoor geen inkomen meer heeft. Met een AOV verzekering voor een ZZP’er krijgt u in het geval van een geestelijke of lichamelijke ziekte een bedrag uitgekeerd (afhankelijk van de premie die u wilt betalen) waardoor u verzekerd bent van een maandelijks inkomen.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar