Waarop letten als thuiswerkende zzp’er?

Staat u op het punt om zzp’er te worden, dan komt er heel wat op u af. Mogelijk ook de vraag of u thuis gaat werken of een bedrijfsruimte gaat huren. Veel zzp’ers hebben een beroep dat ze gemakkelijk vanuit huis kunnen uitoefenen. In dit artikel besteden we aandacht aan de belangrijkste aandachtspunten voor zzp’ers die vanuit huis willen werken.

Pas op voor te veel afleiding

Thuiswerken als zzp’er heeft veel voordelen: geen reistijd, geen reiskosten, werken wanneer u wilt en besparen op de kosten van een bedrijfspand. Maar is dit in uw situatie wel realistisch? Wordt u thuis niet te snel afgeleid door kinderen of door een partner? Of door huishoudelijke taken die naar u lonken? Zorg als u thuis gaat werken in ieder geval voor een aparte werkruimte en spreek af met uw gezinsleden dat u onder werktijd niet gestoord mag worden. Om thuis voldoende productief te zijn is het belangrijk om over een flinke portie zelfdiscipline te beschikken.

Boekhoudprogramma ZZP

Thuiswerken en klanten ontvangen

Misschien dat u als zzp’er regelmatig klanten moet ontvangen. Is een werkruimte in huis dan wel de meest geschikte plek om uw klanten te ontvangen? Het komt minder professioneel over als u uw klanten eerst door de woonkamer en de keuken moet leiden om bij uw werkruimte te komen. Een aparte ingang voor uw werkruimte aan huis zou dan een oplossing kunnen zijn. Denk ook na over de bereikbaarheid van uw werkruimte aan huis; is het gemakkelijk om er met de auto of het openbaar vervoer te komen? Is er voldoende parkeergelegenheid? Om hoeveel klanten gaat het? De buren zullen het misschien niet op prijs stellen als hun parkeerplek steeds bezet is!

Thuiswerken en wettelijke regels

Let op: u mag niet altijd zomaar een bedrijf aan huis starten. Een belangrijke voorwaarde is dat u maar een klein gedeelte van uw huis gebruikt voor uw bedrijf. Een kantoorruimte in huis waar u als tekstschrijver aan de slag gaat, zal geen enkel probleem zijn. Wilt u een machinewerkplaats beginnen, dan kunt u zich voorstellen dat dit wel problemen kan geven. Voor bepaalde soorten bedrijven zult u eerst moeten controleren of het binnen het bestemmingsplan van de gemeente past en u zult tevens bij de gemeente toestemming moeten vragen voor uw bedrijf aan huis. De regels kunnen per gemeente verschillen.

Hoe zit het met mijn aftrekposten?

De kosten voor een bedrijfsruimte kunt u als zzp’er normaal gesproken als aftrekpost opvoeren. Wanneer u als zzp’er thuiswerkt, kunt u meestal geen beroep doen op deze aftrekpost. Tenzij uw bedrijfsruimte een ruimte is die apart als zelfstandige ruimte verhuurd zou kunnen worden. U bedrijfsruimte moet dan aan een aantal eisen voldoen, zoals een eigen ingang en eigen voorzieningen hebben. Ook geldt dan de eis dat u het grootste deel van uw inkomen in uw bedrijfsruimte aan huis moet verdienen. Daarnaast gelden er andere regels voor thuiswerken in een huurhuis en in een koopwoning. Het is daarom altijd verstandig om een zzp boekhouder in te schakelen die hiervan het fijne weet en uw situatie kan bekijken.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar