Waarop letten bij parttime zzp´er worden?

Zomaar de zekerheid van uw vaste baan opgeven voor een onzeker bestaan als zzp’er? Dat is voor veel mensen die met het idee rondlopen om zzp’er te worden een grote stap. Parttime zzp’er worden klinkt dan als een aantrekkelijke optie. Uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel en de VU komt naar voren dat 52% van de mensen die graag een eigen zaak wil starten dit eerst op parttime basis doet. Lees hier waar u op moet letten als u parttime zzp’er wilt worden?

1. Houd rekening met uw werkgever

Wilt u bij uw huidige werkgever blijven werken, maar dan op parttime basis vanwege uw plannen om als ondernemer van start te gaan, dan is het belangrijk dat u onderneming geen directe concurrentie vormt voor uw werkgever. Werkt u als marketeer in loondienst bij een reclamebureau en wilt u daarnaast als zzp’er een kinderkleding webshop beginnen, dan zal dit weinig problemen opleveren. Wilt u echter als zelfstandige marketeer aan de slag binnen dezelfde sector, dan kan dit botsen met de belangen van uw werkgever. In sommige arbeidscontracten kan bijvoorbeeld een concurrentie- en/of relatiebeding zijn vastgelegd. Ga daarom altijd eerst in gesprek met uw huidige werknemer om te bekijken wat de mogelijkheden zijn en of er geen conflicterende belangen zijn.

Boekhoudsoftware ZZP

2. Houd aandacht voor de hoofdzaken

Parttime aan het werk voor een werkgever, parttime eigen baas; in deze situatie is het belangrijk dat u goed de missie van uw bedrijf voor ogen blijft houden. Doordat u uw aandacht moet verdelen over twee bedrijven bestaat het risico dat u sneller uw focus kwijtraakt. Dwing uzelf om de hoofdzaken van uw bedrijf in het oog te houden. Ook voor uw parttime activiteit als zzp’er is het belangrijk om een goed ondernemingsplan op te stellen, waarin u helder verwoordt wat uw motivatie is, wat het doel is van uw bedrijf en hoe u dit wilt gaan bereiken. Eenmaal een goed ondernemingsplan opgesteld, pak het er dan regelmatig bij om te evalueren of u nog op de goede weg zit.

3. Hoe bereikbaar bent u?

Denk na over hoe u zowel uw baas als uw eigen klanten tevreden kunt houden. U kunt niet op elk moment voor iedereen bereikbaar zijn. U kunt niet tijdens uw werk in loondienst, vragen van uw eigen klanten afhandelen. Het is daarom belangrijk dat u goed naar uw klanten toe communiceert over hoe en wanneer u bereikbaar bent. Misschien kunt u op de uren dat u niet bereikbaar bent voor u klanten een automatische melding instellen via de telefoon of de e-mail. Houd er ook rekening mee dat u in de beginperiode veel overuren zult maken. Is dat ook mogelijk gezien vanuit uw gezinssituatie?

4. Voldoe aan al uw fiscale verplichtingen

Voor de Belastingdienst maakt het niets uit of u parttime of fulltime zzp’er bent. U moet aan dezelfde regels voldoen met betrekking tot de inkomstenbelasting en de btw. Zeker als parttime zzp’er kan u dit veel tijd kosten en is het inschakelen van een professionele boekhouder zzp het overwegen waard. Als zzp’er kunt u een beroep doen op aftrekposten als de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, maar dan moet u wel minimaal 1225 uur per jaar en minimaal 50% van uw arbeidstijd aan uw eigen zaak besteden. Ook de tijd die u besteedt aan reistijd, uw administratie, klanten werven en studietijd valt hieronder. Houd daarom goed uw urenregistratie bij. De Belastingdienst kan naar een verantwoording van uw uren vragen. Het is lastig om dit achteraf te doen!

5. Zorg dat u goed verzekerd bent

U bent via uw werkgever automatisch verzekerd voor o.a. arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en ongevallen, maar alleen voor de tijd dat u in dienst bent. Als zzp’er moet u zelf voor deze verzekeringen zorgen. Uw privéverzekeringen, bijvoorbeeld een inboedelverzekering, dekken niet de kosten van bedrijfsmiddelen die u thuis gebruikt. U dient voor al uw zakelijk activiteiten een aparte verzekering af te sluiten, denk aan een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, opstalverzekering en rechtsbijstandverzekering. Wel kunt u zakelijke verzekeringen fiscaal aftrekken. Denk ook na over hoe u als zzp’er extra pensioen op wilt bouwen.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar