Wat te verwachten bij loonadministratie?

Loonadministratie is geen fijne klus. Het kost vaak veel tijd en moeite om alles op orde te krijgen en uiteindelijk is dit nog duurder dan het inschakelen van een accountant. Toch kiest men er vaak voor om het zelf te doen, omdat ze liever zelf de touwtjes in handen hebben en het structureren op hun eigen manier. Dit werkt prettiger en creëert een betere sfeer op de werkplek. Toch is het vaak nog een tegenvaller van wat men verwacht van de administratie. Er komt namelijk heel wat bij kijken met betrekking tot papierwerk. Hier meer over in onderstaand artikel.

Loonstaat

De loonstaat is een strook waar alle verdiensten van de werknemers op vermeld staan. Met behulp van deze gegevens is het voor de werkgever mogelijk om de loonheffing voor elke persoon in dienst te berekenen. Deze zijn onder andere beschikbaar bij de boekhandel en moet voor elke medewerker uniek zijn. De data die men onder andere op de loonstaat vindt, zijn bijvoorbeeld het BSN (Burger Service Nummer) van de persoon, het loon in geld en natura, fooi(en), loonbelasting en reiskostenvergoeding.

Boekhoudsoftware ZZP

Loonstrook

De loonstrook is een bekender attribuut. Hierop vindt men de gewerkte uren met daarbij het salaris dat de arbeider heeft verdiend. Doorgaans komt dit strookje eens per maand, maar dit is niet nodig als het loon elke maand exact gelijk is. Ook hierop staan enkele data vermeld, waaronder gegevens van de persoon, het minimumloon, het bruto- en nettoloon en het aantal uren volgens contract.

Jaaropgaaf

Elk jaar, voor 1 maart, ontvangt de werknemer de jaaropgaaf. Op dit papier staat een overzicht met alle informatie over het loon en inhoudingen op dit loon van vorige jaren. Tevens staan hier nog het totale loon van het afgelopen jaar op, tezamen met loonheffingen en loonheffingskorting en het BSN.

Spaarloon en levensloop

Daarnaast moet de werkgever het mogelijk stellen om de werknemer inzicht te geven in zijn of haar gespaarde bedrag door de jaren heen. Dit is namelijk ook verplicht om aan te tonen tijdens een controle van de overheid. Daarnaast is de levensloopregeling ook erg belangrijk. Deze dient de baas zelf te regelen met zijn werkkrachten en schriftelijk op te stellen. Deze regeling houdt in dat de arbeider op de hoogte gesteld wordt van wat hij nog kan betekenen voor het bedrijf. Dit staat natuurlijk in verband met zijn of haar contract. Meer informatie hierover is te vinden op Kolibrie Payroll.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar