Wat zijn de regels voor ZZP facturen?

Een van de leuke klussen voor zzp’ers is facturen schrijven aan het einde van de maand, tenminste als u een goede maand hebt gehad! U hebt uw klussen afgerond en binnenkort wordt u daarvoor betaald! Maar wacht eens even; hoe stel ik een goede ZZP factuur op? Aan welke regels moeten mijn facturen voldoen? En wat als mijn ZZP facturen niet op tijd worden betaald?

Inhoudelijke eisen voor facturen

Als zzp’er mag u uw facturen naar eigen wens vormgeven. Wel stelt de Belastingdienst een aantal inhoudelijke eisen aan de factuur. De volgende gegevens horen op elke ZZP factuur te staan:

  • Uniek en opvolgend factuurnummer
  • Bedrijfsnaam en adres
  • KvK-nummer en btw-nummer
  • Omschrijving van de producten/diensten
  • Aantal producten/diensten
  • BTW in percentage en bedrag
  • Totaalbedrag
  • Bankrekeningnummer
  • Betaaltermijn

Boekhoudprogramma ZZP

ZZP facturen voor diensten

Levert u diensten, dan is het gebruikelijk om de factuur te versturen wanneer u de dienst hebt geleverd of het project hebt afgerond. Gaat het om langdurige klussen, dan kunt u afspreken om deelfacturen te sturen. Hiermee voorkomt u dat u maanden lang aan het werk bent zonder dat er inkomen binnenkomt. Leg deze afspraak vast in de opdrachtovereenkomst. Beschrijf in de overeenkomst duidelijk de opdracht, de factuur- en betaaltermijn en het btw-tarief. Zo ontstaan er geen misverstanden.

ZZP facturen voor goederen

Wanneer u goederen verkoopt kunt u uw factuur meteen bij de levering afgeven. Verstuurt u goederen naar nieuwe klanten, dan kan het een goed idee zijn om bij de eerste levering de klant vooraf te laten betalen. Hebt u voldoende vertrouwen in de klant, dan kunt u ook op rekening gaan leveren. Dit betekent dat u de factuur pas stuurt nadat de goederen geleverd zijn.

Wat is een gebruikelijke betalingstermijn?

Over het algemeen hanteren zzp’ers in Nederland een betaaltermijn van 30 dagen. Het blijkt echter dat veel facturen te laat betaald worden. Gemiddeld worden facturen pas na 42 dagen betaald. Voor veel zzp’ers is dit een grote frustratie, omdat ze hierdoor een liquiditeitsprobleem kunnen krijgen. Probeer te laat betaalde facturen te voorkomen door een duidelijke betaaltermijn vast te leggen in de opdrachtovereenkomst en door de betaaltermijn op de factuur te vermelden. Is de betaaltermijn verstreken, stuur dan na enkele dagen een vriendelijke herinnering. Meestal is daarmee het probleem snel verholpen. Krijgt u geen respons op de herinneringen, dan kunt u een beroep doen op een incassobureau.

Hulp nodig bij uw ZZP boekhouding?

Kunt u wel wat hulp gebruiken met uw zzp boekhouding? Aarzel dan niet om hier contact met ons op te nemen. U ontvangt binnen no-time gratis en vrijblijvende offertes van meerdere Boekhouders ZZP in uw omgeving. Vergelijk en kies de boekhouder die u het beste van dienst kan zijn!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar