Welke vragen kunt u verwachten van investeerders?

Hoe financiert u als startende of groeiende zzp’er uw onderneming? U kunt bijvoorbeeld een beroep doen op een investeerder. Een investeerder wil uiteraard wel weten waar hij/zij aan toe is. Er is heel wat overtuigingskracht voor nodig om een investeerder over de streep te trekken. Tijdens een gesprek met een investeerder kunt u een aantal belangrijke vragen verwachten. Heeft u uw antwoord al klaar?

1. Wat houdt uw onderneming in?

Dat klinkt als een voor de hand liggende openingsvraag van een investeerder. Veel starters maken de fout om bij het beantwoorden van deze vraag een lange introductie te geven. Grijp deze vraag aan om een goed voorbereide ‘elevator pitch’ te houden. Doe in enkele minuten concreet uit de doeken wat u met uw bedrijf gaat doen, hoe u dit wilt bereiken en waarom dit succesvol zal zijn. Het is de bedoeling om de aandacht van de investeerder te vangen met een bijzondere visie of invalshoek, waardoor hij geïnteresseerd raakt en verder wil praten.

Boekhoudsoftware ZZP

2. Hoeveel kapitaal heeft u nodig voor de opstart?

Gaat u met een investeerder praten, dan moet u voor uzelf duidelijk hebben hoe het financiële plaatje van uw onderneming eruitziet. Oftewel, u moet een overzichtelijk financieel plan opstellen. U weet niet alleen precies hoeveel kapitaal u in totaal nodig hebt, maar ook hoe u dit kapitaal gaat besteden; een bepaald bedrag voor machines, een bepaald bedrag voor het investeren in een bedrijfspand, etc. Zorg ook dat u uw antwoord klaar hebt op een vraag als: ‘Zou u het ook met minder kunnen doen?’ Een investeerder kan deze vraag stellen om te testen of u goed hebt nagedacht over de kansen en bedreigingen van uw onderneming en om te controleren of u ook een goed plan hebt voor als u financiële tegenslagen krijgt. Een boekhouder ZZP kan u helpen om uw financiële plaatje voor de opstart van uw bedrijf perfectin orde te krijgen.

3. Hoe gaat uw product/dienst de markt veranderen?

Een investeerder wil weten hoe u straks het verschil gaat maken. Waarom is uw product of dienst onmisbaar? Een investeerder wil graag horen dat u goed hebt nagedacht over wat het effect van uw producten of diensten op de markt is. Oftewel; op welke manier zullen uw klanten hier straks voordeel van hebben. Op welke manier wordt hun leven er gemakkelijker door? Leidt het tot tijdsbesparing, gaat u mensen ontzorgen of levert het een kostenbesparing op voor de klant? Kortom; focus u op het belang voor de klant en niet op uw eigen belang.

4. Hoe gaat u uw concurrentie het hoofd bieden?

Deze vraag wordt vaak gesteld in het verlengde van voorgaande vraag. Een investeerder wil zeker weten dat u de markt en uw concurrenten goed hebt onderzocht. Er bestaan vast meer bedrijven die een vergelijkbaar product aanbieden. Waarom is er nog plaats voor u op de markt? Toon aan hoe u zich van uw concurrenten onderscheidt en hoe u ervoor zorgt dat klanten eerder bij u aankloppen dan bij de concurrenten. Werk hiervoor een goede strategie uit.

5. Hoe gaat u uw onderneming promoten?

Om uw producten of diensten onder de aandacht te brengen is een goede marketingstrategie nodig. Een investeerder wil hier vast het fijne van weten. Gaat u gebruikmaken van traditionele marketingmethoden? Of hebt u ook verder gekeken en gaat u ook nieuwe technieken als online marketing inzetten? Ook wil een investeerder weten hoeveel geld u gaat besteden aan uw marketingactiviteiten om te kunnen bepalen of u de kosten wel reëel hebt ingeschat.

6. Waarom zou ik in uw onderneming moeten investeren?

Een investeerder stopt natuurlijk niet voor niets geld in uw onderneming. Hij wil er zelf ook voordeel uit halen. Het antwoord op deze vraag is vaak lastig, omdat u nooit zeker weet hoe alles zal verlopen. Maak daarom een realistische inschatting van hoeveel de investeerder na verloop van tijd zal gaan verdienen in het meest positieve, gemiddelde en minst positieve geval. Laat u hierbij adviseren door uw boekhouder ZZP. Hiermee toont u aan dat u goed hebt nagedacht over alle kansen van uw bedrijf en de financiële gevolgen daarvan.

Kortom; door van tevoren goed na te denken over de antwoorden op de vragen die u kunt verwachten van een investeerder is de kans op succes een stuk groter!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar