Zelfstandig ondernemer en vakantie? Gaat dat wel samen?

We zitten midden in de vakantieperiode. Veel werknemers in loondienst trekken de deur van het bedrijf waar ze werken achter zich dicht en hun vakantie kan beginnen. Voor een week of twee, of eventueel langer, laten ze hun werk echt even los. Maar hoe zit dan voor zzp’ers? Bent u in staat om helemaal te ontspannen? Of checkt u toch regelmatig uw e-mail en neemt u uw zakelijke telefoon gewoon op?

Alleen op vakantie in rustige tijden

Het aantal zzp’ers in ons land stijgt. Hoewel het zelfstandig ondernemerschap erg populair is, zit er voor veel mensen ook een keerzijde aan. Het brengt onzekerheid over voldoende inkomen met zich mee en ook de grens tussen werk en privé vervaagt nog al eens. Het bedrijf Teamleader deed onderzoek naar hoe mkb’ers vakantievieren. De resultaten tonen dat 61% van de deelnemers alleen op rustige momenten het zich veroorlooft om op vakantie te gaan en dus niet op het moment dat men graag zou willen. Daarbij gaat 12% helemaal niet op vakantie vanwege hun zaak.

Wat zijn rustige tijden voor zzp’ers?

Dat hangt sterk af van het vakgebied waarin men werkzaam is. Toch zien we dat het juist in normale vakantieperioden voor zzp’ers extra druk is. Dat blijkt ook uit een artikel in het AD ‘Vakantie is een luxe voor zzp’er’ (6 augustus 2019). In dit artikel komen diverse zzp’ers aan het woord, die vertellen dat ze in de zomer juist veel werk hebben. Bedrijven zijn juist in deze tijd op zoek naar professionals die hun werknemers tijdelijk kunnen vervangen vanwege vakanties. Doordat u als zzp’er vaak alle kansen wilt aangrijpen, moet vakantie nemen maar even wachten. Vooral startende ondernemers hebben het gevoel dat ze niet weg kunnen vanwege hun werk.

Of is er dan misschien toch iets mis?

Iedereen is anders en heeft andere behoeften en prioriteiten. We horen echter van ondernemers die al jaren meedraaien dat ze op een gegeven moment toch inzagen dat vakantie geen luxe, maar een noodzaak is. Het risico om kansen en inkomsten mis te lopen, dat hoort erbij. Ervaren ondernemers ontdekten dat vakantie nemen en zich even helemaal loskoppelen van hun zaak ervoor zorgt dat ze nieuwe energie en nieuwe inspirerende ideeën krijgen. Een goede tip is dan ook om voor uzelf elk jaar een minimum aan vakantiedagen vast te stellen! Als je als ondernemer er niet in slaagt om enkele dagen of weken per jaar vakantie te nemen, dan is er mogelijk toch iets mis!

Tips om als zzp’er toch van vakantie te genieten

Maak er werk van om ook als zzp’er van vakantie te kunnen genieten. Houd voortaan rekening met de volgende zaken:

  • Plan uw vakantie ruim van tevoren in
  • Breng uw opdrachtgevers op tijd op de hoogte
  • Zet elke maand een vast bedrag opzij voor vakantie
  • Stel voor vertrek de auto-respons van uw e-mail in

Het is vooral belangrijk dat u duidelijk bent naar uw klanten toe. Misschien kunt u ze tijdens uw afwezigheid doorverwijzen naar een collega? Zo niet, laat dan duidelijk weten in welke periode u niet beschikbaar bent. Dus niet ‘Ik zal af en toe mijn e-mail checken.’ Het is een goede tip om uw automatisch antwoord ruimer in te stellen, dan creëert u wat speling voor uzelf en hebt u tijd om alle mails op tijd te beantwoorden. Uw klanten zullen blij verrast zijn als u ze eerder dan verwacht beantwoordt.

Maak tijd voor vakantie door hulp in te schakelen

Tijd vrijmaken voor vakantie, betekent ook dat u als ondernemer leert om efficiënter te werken. Op welke fronten kunt u nog tijdwinst boeken? Denk onder meer aan het inschakelen van een boekhouder, die u belangrijke zaken uit handen neemt of aan het werken met gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware. Door hulp in te schakelen, kunt u zich met uw corebusiness bezighouden en tijd overhouden voor … vakantie.