Bestaat er een uitkering voor zwangere zzp’ers?

‘Als zzp’er staat u er alleen voor’ en ‘Als zzp’er moet u er zelf maar voor zorgen dat u uw zaken financieel goed geregeld hebt’. Dat zijn uitspraken die grotendeels kloppen. Maar hoe zit het nu als u als zzp’er zwanger bent? Hebt u dan recht op een uitkering? We hebben goed nieuws, want het antwoord is ‘ja’. Lees hier meer over de uitkeringsregeling die er bestaat voor zwangere zzp’ers!

Zelfstandig en zwanger

Wanneer u een eigen bedrijf start, brengt dit veel verantwoordelijkheden en financiële risico’s met zich mee. U bent zelf verantwoordelijk voor uw inkomen en moet zelf de nodige verzekeringen afsluiten, uw sociale bijdragen betalen en voor een pensioenregeling zorgen. Bent u zzp’er en zwanger, dan laat de overheid u echter niet geheel aan uw lot over. Er is voor zwangere zzp’ers een speciale uitkeringsregeling die de Zelfstandig en Zwanger regeling (ZEZ-regeling) heet. Deze regeling is bedoeld voor zwangere zzp’ers, zelfstandige beroepsbeoefenaars en meewerkende partners/echtgenotes van een zelfstandig ondernemer.

Boekhoudsoftware ZZP

Wat houdt de ZEZ-regeling in?

U krijgt als zwangere zzp’er minimaal 16 weken ZEZ-uitkering. De uitkering start tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum. U mag zelf aangeven wanneer u de uitkering in deze periode laat ingaan. Na de bevalling heeft u ten minste 10 weken recht op de uitkering. U kunt tot maximaal 100% van het wettelijke brutominimumloon krijgen. Houd er rekening mee dat u mogelijk minder inkomen hebt dan normaal. Het bedrag is o.a. afhankelijk van het aantal uur dat u in het jaar ervoor hebt gewerkt. Werkte u meer dan 1225 uur (urencriterium), dan krijgt u de maximale ZEZ-uitkering. Werkte u minder, dan ontvangt u minder. Ben u een meewerkende echtgenote, dan wordt de uitkering bepaald aan de hand van de winst van uw partner en uw aandeel hierin.

Leuk om te weten: u krijgt 8% vakantiegeld over uw zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Dit wordt na de einddatum aan u overgemaakt.

Aanvragen ZEZ-uitkering

Vanaf dat u 24 weken zwanger bent, kunt u de zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen tot uiterlijk 2 weken voordat uw zwangerschapsverlof ingaat. U dient uw aanvraag in bij het UWV. Daarvoor moet u een speciaal aanvraagformulier indienen. Hiervoor hebt u de volgende gegevens en documenten nodig:

  • Burgerservicenummer
  • Inkomstenoverzicht (meest recente aangifte inkomstenbelasting)
  • Eventuele ziektewetverzekering bij UWV
  • Uitgerekende bevallingsdatum
  • Zwangerschapsverklaring van huisarts, verloskundige of gynaecoloog

Binnen 8 weken hoort u van het UWV wat de hoogte van uw uitkering is en gedurende welke periode u deze uitkering ontvangt. Wordt uw baby later geboren dan verwacht, dan wordt de duur van de uitkering verlengd. U hebt na de bevalling minimaal 10 weken recht op een ZEZ-uitkering en verlof.

Zwangerschap en urencriterium?

Als zzp’er moet u elk jaar aan het urencriterium van 1225 gewerkte uren voldoen om aanspraak te kunnen maken op de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Omdat u tijdens de zwangerschap en zeker na de bevalling minder werkt dan voorheen, kan het lastig zijn om aan het urencriterium te voldoen. Daarom is er voor zwangere zelfstandigen een uitzondering gemaakt. U mag gedurende een periode van 16 weken de uren die u normaalgesproken zou werken, maar nu niet hebt gewerkt, gewoon meetellen in uw urenregistratie.

ZEZ-regeling en AOV-verzekering

Wanneer u een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt afgesloten, hebt u mogelijk via deze verzekering tijdens uw zwangerschap ook recht op een uitkering. U kunt in dat geval evengoed een beroep doen op de ZEZ-regeling. Wel kan het zijn dat het bedrag dat u krijgt uitgekeerd door uw arbeidsongeschiktheidsverzekering daardoor lager wordt. Informeer hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij. Om ervoor te zorgen dat u te allen tijde uw financiële en fiscale zaken goed voor elkaar hebt, is het een aanrader om een ervaren boekhouder zzp in te schakelen. Met de kennis en kunde van deze professional hoeft u als zzp’er geen enkel financieel voordeel mis te lopen!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar