Zpp’er en personeel aannemen: waarop letten?
Als zzp’er hoeft de boekhouding van uw onderneming niet ingewikkeld te zijn. Vooral ten tijde van de economische crisis toen de banen niet voor het oprapen lagen, kozen veel professionals om op deze toegankelijke manier als eigen baas aan de slag te gaan. Maar wat als u zo hard bent gegroeid dat u de vraag van uw klanten niet meer aankunt als zzp’er? Dan is het misschien een goed idee om personeel aan te nemen. We geven hier tips voor waar u op moet letten bij het aannemen van personeel.
Waarom personeel aannemen?
Wanneer u merkt dat uw agenda uitpuilt en u overuren draait, dan is het tijd om uw manier van werken onder de loep te nemen. Veel zzp’ers vinden de stap naar personeel aannemen spannend. Dit roept vragen op als: ‘Kan ik dat wel bekostigen?’, ‘Wat als er mindere periodes aanbreken?’ en ‘Wil ik wel de verantwoordelijkheid voor personeel dragen?’. Wilt u zzp’er blijven, dan moet u kiezen welke opdrachten u wel en niet wilt uitvoeren. Het is een goed moment om een specialisatie binnen uw vakgebied te kiezen. Wilt u elke klant van dienst zijn? Dan zit er niets anders op dan personeel aan te nemen.
Breng in kaart wat personeel kost
Als u overweegt om personeel aan te nemen, dan is de eerste stap het in kaart brengen van wat dit gaat kosten. Denk daarbij niet alleen aan directe loonkosten, maar ook aan indirecte kosten, zoals pensioenkosten, reiskosten, onkostenvergoedingen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Verder moet u ook rekening houden met verplichte premies en bijdragen en eventuele overige kosten. Het kost bijvoorbeeld ook geld om een nieuwe werkplek in te richten. We raden u daarom aan om voor het in kaart brengen van de kosten van een werknemer voor uw zaak de hulp in te schakelen van een boekhouder. Zo weet u zeker dat u niets over het hoofd ziet. Vergeet niet dat u eveneens tijd moet investeren in werving en selectie en in het begeleiden van uw nieuwe werknemer.
Wat zijn de valkuilen bij het aannemen van personeel?
In eerste instantie kiezen veel zzp’ers voor personeel, omdat ze niet alle aanvragen aankunnen. U wilt graag al uw klanten van dienst zijn. Een medewerker is dan bedoeld om de drukte op te vangen, zodat u als ondernemer geen ‘nee’ hoeft te verkopen aan klanten. Ben u er wel van bewust, dat u een deel van uw bedrijf (uw kindje) uit handen geeft. Het is belangrijk om personeel te vinden dat uw boodschap uit kan dragen. Het is echter ook belangrijk dat u uw personeel toch wat ruimte geeft om ook zelf invulling aan deze functie te geven. Een andere valkuil is dat personeel extra taken met zich meebrengt, terwijl u juist meer ruimte in uw agenda wilde creëren. U zult naast vakspecialist meer ruimte moeten maken om de functie van ondernemer te vervullen. Gelukkig kan een professionele boekhouder u veel taken en zorgen uit handen nemen.
Schuilt er een echte ondernemer in u?
Als u eenmaal een personeelslid heeft aangenomen en als dit positief uitpakt, dan is de kans groot dat uw onderneming nog sneller gaat groeien. Al snel staat u voor dezelfde vraag: ga ik meer personeel aannemen? Voor u het weet hebt u een heel team in dienst. Houd er rekening mee dat binnen dit groeiproces uw rol in uw onderneming verandert. U zult steeds minder als vakexpert aan het werk zijn en steeds meer aandacht moeten besteden aan uw functie als ondernemer. In plaats van dat u ‘in’ uw onderneming werkt, gaat u steeds meer ‘aan’ uw onderneming werken! Als er een echte ondernemer in u schuilt, is dat natuurlijk geen probleem. Deze afwisseling kan dan juist heel prettig zijn!