Zzp’ers dringen in steeds meer sectoren door

Zzp’ers dringen in steeds meer sectoren sterker door. Ook in sectoren waarin we voorheen nog niet zoveel zzp’ers tegenkwamen. Dit zien we momenteel in het onderwijs en ook in de zorg. Is dit een slechte ontwikkeling? Minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deed onlangs een opmerkelijke uitspraak bij Omroep Max. Hij stelde dat veel zzp’ers in de zorg slecht is. Waarom deed hij deze uitspraak? Al snel kwam zijn ministerie met een nieuw bericht in de pers, waarin de opmerking van de minister werd genuanceerd.

Personeelsproblemen worden opgevangen door zzp’ers

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nuanceerde de uitspraak van de minister door te melden, dat iedereen die in de zorg werkt heel hard nodig is. Er is veel vraag naar personeel in de zorg, terwijl de arbeidsmarkt krapper wordt. Daardoor is het lastig om alle vacatures in te vullen. Door zzp’ers in de zorg in te zetten, kan dat probleem opgevangen worden. Echter kan dit soms voor andere knelpunten zorgen. Uit onderzoek blijkt dat zzp’ers vaker bepaalde teamtaken of avond-, nacht- en weekenddiensten van zich afschuiven. Daardoor wordt de werkdruk van het vaste personeel hoger. Minister de Jonge benadrukt daarom dat werkgevers in de zorg ervoor zouden moeten zorgen dat hun personeel graag in loondienst werkt. Hij zegt dit om te voorkomen dat mensen uit ontevredenheid ervoor kiezen om zzp’er te worden.

Kabinet wil schijnzelfstandigheid voorkomen

Tijdens de uitzending van Omroep Max stelde de minister dat te veel mensen zzp’er worden, terwijl ze in feite werknemer zijn. In het regeerakkoord is afgesproken dat het kabinet de strijd aan zal gaan met schijnzelfstandigheid. Een zzp’er die als schijnzelfstandige wordt beschouwd, krijgt te maken met hoge naheffingsaanslagen en verliest allerlei fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling en eventueel de startersaftrek. Ook voor de opdrachtgever heeft dit consequenties, want deze moet dan o.a. loonheffingen inhouden en betalen. Momenteel werkt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan een nieuwe wetgeving om het probleem van schijnzelfstandigheid aan te pakken. Dat was waar minister de Jonge in het interview met Omroep Max naar verwees.

VAR en Wet DBA

Zzp’ers en schijnzelfstandigheid houden de discussie levend. Tot 2016 konden zzp’ers met een VAR-verklaring aantonen dat ze zelfstandig ondernemer waren. Dit werd in 2016 vervangen door de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie). Er werd tijdens deze wet gewerkt met zogeheten modelovereenkomsten. Deze nieuwe wet bracht echter veel onduidelijkheden met zich mee en leverde veel problemen op. Per 1 januari 2020 is de wet DBA afgeschaft. Er wordt wel nog steeds veel gecontroleerd op schijnzelfstandigheid en bij kwaadwilligheid kan men een boete verwachten. Het Kabinet Rutte buigt zich momenteel over een nieuwe oplossing; de opdrachtgeversverklaring. Het is de bedoeling dat dit in 2020 van de grond komt.

Hebt u al uw zaakjes als zzp’er goed op orde?

Het feit dat zzp’ers in steeds meer sectoren doordringen hoeft niet slecht te zijn. Het kan juist het gebrek aan personeel opvangen. Wel zijn er enkele aandachtspunten, waar men rekening mee moet houden en ook een nieuwe, duidelijke wet laat nog op zich wachten. De zpp-wereld is een wereld in verandering. Oude regelingen gaan op de schop, terwijl er op nieuwe wetten wordt gebroed. Het is niet vreemd dat u soms het overzicht kwijtraakt. Hebt u uw financiële en fiscale zaken goed op orde? Wat zijn de afspraken met uw opdrachtgevers? Een gecertificeerde boekhouder zzp kan u helpen om ervoor te zorgen dat u al uw zaakjes als zzp’er goed op orde hebt. Ook voor adviezen en praktische tips bent u bij deze professional aan het juiste adres. Wilt u meer weten? Dan brengen we u graag in contact met de beste boekhouders in uw omgeving. Neem hier direct online contact met ons op.

Vergelijk gratis

Ook boekhouders vergelijken in uw regio?

Vergelijk, kies en bespaar. Binnen 24 uur reactie!
Vergelijk gratis