Zzp´ers zeer tevreden over hun werk

Denkt u erover om zzp´er te worden? Wanneer u deze carrièrestap goed doordacht aanpakt, kunt u er veel profijt van hebben. Uit de Enquête Arbeid 2015 van het CBS en het TNO blijkt dat zelfstandige ondernemers heel tevreden zijn over hun carrière. Vooral de zzp’ers zijn zeer te spreken over hun werk. Werknemers zijn iets minder positief dan ondernemers. Zorgen over de toekomst? Dat heeft iedereen wel af en toe!

Vooral zzp’ers zeer tevreden

De enquête laat zien dat van de 1 miljoen zelfstandig ondernemers in ons land ongeveer een 24% zeer tevreden is over hun werk. Van de 7 miljoen werknemers is circa 17% zeer tevreden. Opvallend is dat vooral de zzp’ers erg tevreden zijn (27%). Verder blijkt dat de mate van tevredenheid per sector kan verschillen. Het minst tevreden zijn de zelfstandigen die werkzaam zijn binnen de landbouw (17%), industrie en bouwnijverheid (18%). Zelfstandigen binnen de dienstverlenende sector (26%), zoals winkeliers, accountants en architecten, zijn het meest tevreden over hun werk.

Boekhoudprogramma ZZP

Wat zal de toekomst brengen?

In de enqu¬ête werd er ook gevraagd hoe men tegen de toekomst aankijkt. De zelfstandigen zijn over het algemeen tevreden, maar toch zijn er een groot aantal mensen die zich weleens zorgen maakt over wat de toekomst zal brengen. In het eerste kwartaal maakte 55% zich weleens zorgen. Zzp’ers maken zich iets minder zorgen dan ondernemers die personeel in dienst hebben. Van de ondernemers met personeel maakt 64% zich soms zorgen. 5% van de ondernemers denkt dat er een grote kans bestaat dat hun bedrijf failliet gaat en 25% denkt dat er een kleine kans bestaat dat ze onderuitgaan.

Wel of niet zelfstandig ondernemer blijven?

Ook dat was een vraag die werd voorgelegd aan de zelfstandige ondernemers. Ongeveer 25% antwoordde hierop dat ze er het afgelopen jaar aan hebben gedacht om een baan in loondienst te zoeken. Van deze groep heeft 44% hier echt werk van gemaakt. Maar liefst 85% hoopt om over 5 jaar nog steeds zelfstandig ondernemer te zijn. Het zelfstandig ondernemerschap staat in ons land dus in een positief daglicht.

Zzp’ers staan er niet alleen voor

Zpp’ers komen uit de bus als de zelfstandigen die het meest tevreden zijn over hun werk. Een van de redenen die mensen soms tegenhoudt om zzp´er te worden is het idee dat ze ineens overal alleen voor staan, maar dat is een misvatting. Bouw daarom een netwerk aan professionals op waar u op terug kunt vallen, zoals een professionele boekhouder zzp, een online marketing specialist en sluit u aan bij een bemiddelingsnetwerk voor het werven van nieuwe opdrachten/klanten. Het online netwerk VDB Offertes is hier een mooi voorbeeld van. Ook is het inzetten van Linkedin een uitstekend communicatiemiddel om uw netwerk uit te breiden.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar