5 slimme boekhouding tips voor zzp’ers

Een slimme boekhouding, wat betekent dat? We bedoelen ermee dat u door rekening te houden met enkele zaken uw winst kunt verlagen, zodat u minder belasting hoeft te betalen. Er geldt immers: hoe meer u verdient, hoe meer belasting u betaalt. Met onze tips hebt u als zzp’er meer invloed op uw belasting. Lees hier meer!

1. Houd rekening met fiscale regelingen

Als ondernemer zou u kunnen denken: ‘Ik wil zo veel mogelijk winst behalen!’ Dat klinkt logisch, maar soms is het toch slimmer om uw winst iets te drukken. Als u meer verdient, hebt u minder voordeel van fiscale regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek. Hiervoor geldt namelijk; hoe hoger uw winst, hoe lager de aftrek. Door bijvoorbeeld op tijd te investeren in bedrijfsmiddelen of door het volgen van bijscholingen, kunt u uw winst verlagen en meer profiteren van deze fiscale regeling. Onderzoek eveneens of u alle aftrekposten optimaal benut. Hebt u bijvoorbeeld nog privékosten, die eventueel ook als zakelijke kosten aangewezen kunnen worden?

2. Winstverwachting en investeringen

Hebt u het dit jaar bijzonder goed gedaan en meer winst gemaakt dan verwacht? Dan heeft dat gevolgen voor uw inkomstenbelasting. Misschien is het mogelijk om voor het einde van het jaar nog extra investeringen te doen. Door kosten te maken, zal uw winst lager uitvallen. Daarmee voorkomt u dat u komend jaar veel inkomstenbelasting moet betalen. Mogelijk hebt u nog een nieuwe computer, machine of bedrijfswagen nodig? Het kan ook zijn dat u verwacht dat u in het nieuwe jaar extra veel winst gaat maken. In dat geval kunt u juist beter wachten en pas in dat jaar de nodige investeringen doen.

3. Denk na over wanneer u facturen verstuurt

Houd rekening met de datum waarop u btw af moet dragen over een factuur. Het kan gebeuren dat u de btw al moet betalen, maar dat u het gefactureerde bedrag nog niet hebt ontvangen. Dat is uiteraard niet wenselijk. Het is een goede tip om uw facturen pas na de kwartaaldatum te versturen. Op die manier ontvangt u eerst het bedrag van uw klanten en kunt u daarna zorgeloos uw btw voldoen. Ook voor wat betreft uw inkomstenbelasting kunt u hier rekening mee houden. U kunt met uw klanten of opdrachtgevers overeenkomen om een factuur pas na 1 januari te versturen.

4. Los een gedeelte van uw hypotheek af

Hebt u als zzp’er goed gedraaid en flink wat geld overgehouden? Dan is het niet zo interessant om dit geld op een spaarrekening te zetten, want de rente is op het moment erg laag en u betaalt er veel belasting over. Het kan dan slimmer zijn om met dit geld een gedeelte van uw hypotheek boetevrij af te lossen. Bij uw belastingaangifte wordt gekeken naar het bedrag dat op 1 januari van het betreffende jaar op uw rekening stond. Een bijkomend voordeel is dat hiermee ook uw maandlasten minder worden.

5. Doe een beroep op de middelingsregeling

Als zzp’er kan uw omzet per jaar sterk verschillen. Het kan dan slim zijn om een beroep te doen op de middelingsregeling. Met deze regeling kunt u een hoog jaarinkomen compenseren met lagere jaarinkomens in andere jaren. U kunt dan mogelijk geld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Er wordt hierbij altijd gekeken naar een periode van drie jaar, waarin het jaarinkomen sterk varieerde. U kunt dan het gemiddeld jaarinkomen over deze drie jaar berekenen, om de belastingplicht te calculeren om zo mogelijk een recht op teruggave te bewijzen.

Meer weten?

Neem hier contact met ons op om in contact te komen met bekwame zzp boekhouders in uw omgeving. Zij kunnen u helpen met nog meer tips en adviezen omtrent uw boekhouding.