Blijven leren als zzp’er: hoe doet u dat?

Het starten van een onderneming is voor zzp’ers in eerste instantie vaak de grootste stap. Toch komt u er al gauw achter dat dit uiteindelijk niet het moeilijkste is van het hebben van een eigen zaak. Het is namelijk van groot belang voor uw zaak dat u ieder jaar bijleert. Waarom? Heel simpel: de concurrentie zit namelijk verre van stil. Volgens het CBS zijn er op 1 januari 2019 maar liefst ruim 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland. Kortom: blijven leren als zzp’er is nodig. Maar hoe doet u dat? In dit artikel leest u meer hierover.

Check (gratis) studies

Vandaag de dag zijn er een aantal dingen die u zelf kunt ondernemen om meer te weten en te leren. Er zijn bijvoorbeeld veel instituten en scholen waar u parttime of fulltime een opleiding kunt volgen naast uw werk als zzp’er. Online vindt u binnen no time een paar hoog aangeschreven instituten waar u diverse opleidingen en studies kunt volgen. U kunt er echter ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met een (gratis) workshop, die u tevens via internet kunt vinden. Wist u bijvoorbeeld dat de Kamer van Koophandel met regelmaat gratis seminars verzorgt? Daarnaast bieden diverse universiteiten kosteloze Massive Open Online Courses (MOOC’s) aan waar u aan kunt deelnemen. Neem de tijd ervoor om bij te leren; plan bijvoorbeeld één dag in de twee weken in als studiedag en leer meer over elementen die toepasbaar zijn in uw werkveld.

Bekijk de toekomst

Hierbij kunt u uzelf de vraag stellen: waar ziet u uzelf over tien jaar? Welke doelen wilt u dan bereikt hebben met uw bedrijf en waar wilt u dat uw bedrijf op dat moment staat? Stel voordat u begint een soort doelenplan op, waarmee de keuze voor een cursus of een workshop ook gemakkelijker wordt gemaakt. Schrijf hierbij uw zwakke en sterke punten op zodat u precies weet waar u aan kunt werken. Drink eens een kop koffie met klanten of mensen met wie u samenwerkt of vraag eens aan andere mensen in het vak hoe zij bepaalde punten in hun onderneming aanpakken. Omdat u als zzp’er zonder personeel werkt, is het zeker aan te raden om eens in de zoveel tijd naar een netwerkevent of een seminar te gaan om andere mensen te ontmoeten waar u mee kunt sparren. Veel ondernemers vergeten dat ze zichzelf op die manier ook goed kunnen ontwikkelen.

Lees naslagwerk en vaktijdschriften

Tot slot is er naast het volgen van een opleiding, afspreken met mensen uit uw vak en het bijwonen van een online of offline seminar nog een manier hoe u kunt bijleren. Dat is door het lezen van blogs, interessante artikelen, nieuwsberichten omtrent de wereld van de ondernemers, buitenlandse artikelen over uw vakgebied en meer. Neem bijvoorbeeld een Telegraaf proefabonnement om op de hoogte te blijven van het actuele nieuws dat belangrijk is voor u of uw onderneming, zoek het internet af voor interessante blogs en websites over het leven als zzp’er en ga eens op zoek naar interessant vakliteratuur in de bibliotheek of de lokale boekenwinkel. Ook online kunt u op verschillende plekken terecht voor vakliteratuur: hier vindt u een uitgebreid overzicht met interessante vakbladen, die wellicht iets voor u kunnen betekenen.