3 tips om het faillissementsrisico
te verkleinen
Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend
3 tips om faillissementsrisico te verkleinen
Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend
Faillissementsrisico verkleinen
Als u besluit om ondernemer te worden dan krijgt u te maken met het faillissementsrisico van uw debiteuren. Dit risico wordt ook wel het debiteurenrisico genoemd en is er één die hoort bij het ondernemen. Iedere nieuwe klant die u binnenhaalt is een nieuw debiteurenrisico. Op het moment dat u geen controle uitvoert op uw nieuwe opdrachtgevers loopt u een groot financieel risico. De opdrachtgever wordt dan aangenomen op goed vertrouwen. In januari van dit jaar zijn er volgens het CBS 309 bedrijven failliet gegaan. Wilt u ervoor zorgen dat uw opdrachtgever hier niet onder valt? Doe dan op voorhand een controle. Wij geven u drie tips om het faillissementsrisico en hiermee uw financieel risico te verkleinen.
Tip 1: Controleer jaarverslagen
Op de website van bijvoorbeeld KVK is het mogelijk om jaarverslagen te kopen. Deze zijn beschikbaar vanaf enkele euro’s, maar deze uitgave kan u een hoop euro’s aan ellende schelen! Jaarverslagen geven u inzicht in de financiële positie van uw opdrachtgever. Zo kunt u bijvoorbeeld de current ratio berekenen. De current ratio geeft inzicht in hoeverre uw klant in staat is om kortlopende schulden te voldoen. Onder kortlopende schulden valt u als crediteur. In die zin bekijkt u dus in hoeverre uw klant in staat is om uw factuur te betalen.
De current ratio berekent u als volgt:
Vlottende activa + liquide middelen
————————————-
Kort vreemd vermogen
Vuistregel is dat een resultaat van 1,5 of hoger voor een gezonde uitkomst staat.
Tip 2: Maak gebruik van uw netwerk
Als ondernemers netwerken we graag. Bij het aannemen van een nieuwe opdracht kan het raadzaam zijn uw netwerk in te zetten. Kent u iemand die al eens voor de opdrachtgever gewerkt heeft? Bel eens op om te vragen naar zijn of haar ervaringen. Dit is zeer waardevolle informatie, omdat u zo vanuit het eigen netwerk achter de betaalervaringen van de opdrachtgever kan komen.
Heeft u geen connecties vanuit het eigen netwerk die bij uw opdrachtgever gewerkt hebben? Maak dan eens gebruik van Linkedin. Op deze manier kunt u zien wie er werkzaam is geweest bij de opdrachtgever en via shared connecties ziet u of er iemand uit uw netwerk u kan voorstellen aan iemand die daar heeft gewerkt.
Tip 3: Sluit een verzekering af
Wilt u liever geen tijd kwijt zijn aan een voorcontrole? Dan is het ook mogelijk om een verzekering af te sluiten. Dit is een kredietverzekering. Een kredietverzekering verzekerd uw facturen vaak tot een percentage van 90% op het moment dat uw opdrachtgever failliet gaat. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van factoring. Factoring verzekerd niet alleen uw faillissementsrisico, maar betaald uw facturen ook nog eens direct uit. Hierdoor hoeft u niet meer te wachten op de betalingstermijn van uw opdrachtgever. Hou er rekening mee dat u enkel een kredietverzekering afsluit voor het faillissement van een factuur. Op het moment dat uw opdrachtgever niet wilt betalen, omdat er een dispuut op de factuur rust is valt dit niet onder de kredietverzekering.
Vragen of uw boekhouding uitbesteden?
Gratis & bespaar tot 40% op uw kosten