Ik heb een fout gemaakt bij mijn btw-aangifte, en nu?

Als zzp’er bent u niet alleen met uw vakgebied bezig, maar is ook het bijhouden van een correcte administratie uw verantwoordelijkheid. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Zo kan het ook een keer gebeuren dat er een fout in uw administratie sluipt bij het doen van uw btw-aangifte. Misschien komt u erachter dat u een factuur over het hoofd hebt gezien, terwijl uw btw-aangifte al de deur uit is. Dat betekent dat u straks te weinig btw betaalt. Wat nu? Kan ik dit nog corrigeren? Ja dat kan! Lees hier hoe u dat doet.

Meld uw fout bij de Belastingdienst

Hebt u een fout gemaakt met uw btw-aangifte, dan bent u als ondernemer verplicht om dit aan de Belastingdienst te melden. Komt de Belastingdienst er bij een controle zelf achter dat u niet voldoende belasting hebt betaald, dan kunt u daarvoor een boete krijgen. Dat kunt u maar beter zien te voorkomen! Een vergeten factuur bij uw btw-aangifte, is als u dit op tijd meldt, geen probleem. U meldt dit gewoon bij de Belastingdienst en in de meeste gevallen kunt u dit zonder problemen corrigeren; of bij uw eerstvolgende btw-aangifte, of via een suppletieaangifte. Uiteraard geldt dit ook als u een fout hebt gemaakt, waardoor u juist te veel belasting moet betalen.

Boekhoudsoftware ZZP

Fout laten verrekenen bij volgende btw-aangifte

Wanneer u ontdekt dat u een kleine fout hebt gemaakt bij uw btw-aangifte is het mogelijk om dit bij uw eerstvolgende btw-aangifte door de Belastingdienst te laten verrekenen. De Belastingdienst zal niet moeilijk doen, vanuit het oogpunt om de administratieve rompslomp voor ondernemers zoveel mogelijk te beperken. Een fout laten verrekenen bij uw volgende btw-aangifte is echter alleen mogelijk als het gaat om een bedrag van minder dan € 1000, dat u te veel of te weinig hebt aangegeven.

Een suppletieaangifte doen

Wanneer uw fout bij de btw-aangifte betrekking heeft op een bedrag van meer dan € 1000, dus wanneer u € 1000 te veel of te weinig hebt aangegeven, dan moet u een suppletieaangifte te doen. Dit houdt in dat u de btw-aangifte die u al heeft ingediend gaat corrigeren. Deze gecorrigeerde btw-aangifte dient u vervolgens opnieuw in onder de naam ‘suppletieaangifte’. Deze dient als wijziging of aanvulling op uw bestaande aangifte. Hebt u te weinig btw betaald, dan ontvangt u van de Belastingdienst een naheffing. Zorg dat u deze op tijd betaalt. Hebt u te veel betaald, dan krijgt u dit bedrag terug.

U ontdekt een fout aan het einde van een jaar

Het komt vaker voor dat een ondernemer aan het einde van het jaar, bij het opmaken van de jaarrekening, ontdekt dat er fouten zijn gemaakt bij de btw-aangiften. Ook in dat geval bent u verplicht om een suppletieaangifte te doen. U moet dan alle gecorrigeerde gegevens over het hele jaar vermelden. U kunt dit soort fouten voorkomen door een overzichtelijke boekhouding op te stellen en een goed systeem te ontwikkelen om uw boekhouding bij te houden. Want wat als u dit soort fouten over het hoofd ziet en niet corrigeert? Dan kan de Belastingdienst bij u aankloppen met fikse boetes. Een boekhouder zzp inschakelen voor het opzetten van een goede administratie is daarom voor de meeste zzp’ers geen overbodige luxe. Ook uw btw-aangiften kunt u uitbesteden aan uw boekhouder. Dan weet u zeker dat het goed gebeurt!

Hoe dien ik een suppletieaangifte in?

Wanneer u een suppletieaangifte moet doen, kunt u hiervoor terecht op de website van de Belastingdienst. Log in op uw account en onder de knop ‘Overige formulieren’ treft u het suppletieformulier. Vul het in en stuur het op naar de Belastingdienst. Na de correctie ontvangt u, afhankelijk van of u te veel of te weinig btw hebt betaald, een naheffingsaanslag of een teruggaafbeschikking.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar