Geld verdienen met mijn hobby, hoe werkt dat met de Belastingdienst?

Wat zegt de Belastingdienst ervan als ik geld verdien met mijn hobby? Er zijn veel hobby’s die behoorlijk wat geld kosten, maar er zijn ook hobby’s die een leuk centje kunnen opleveren. Zolang als uw hobby geld kost, zal de Belastingdienst aan uw deur voorbijgaan, maar begint u er aardig mee te verdienen, dan wordt het een ander verhaal. Hoe werkt dat en waar moet u dan aan denken? Wij doken er voor u in.

Is uw hobby een bron van inkomsten?

Van uw hobby uw werk maken? Dat is voor veel mensen een droom. Maar hoe moet u uw zaken regelen als uw hobby geld in het laadje brengt? Wanneer uw hobby als een bron van inkomsten gezien kan worden, verlangt de Belastingdienst dat u hierover belasting betaalt. Uw hobby wordt als bron van inkomsten gezien als er sprake is van:

  • Een organisatie van kapitaal en arbeid
  • Activiteiten in het economisch verkeer
  • Het behalen van voordeel uit uw activiteiten
  • Duurzame winst

Vinden uw activiteiten enkel plaats binnen de hobby- en familiesfeer, dan is er niets aan de hand. Wanneer uw activiteiten hierbuiten plaatsvinden, krijgt u te maken met fiscale verplichtingen. Daartegenover staat dat u als ondernemer op uw beurt weer van belastingvoordelen kunt genieten.

Boekhoudsoftware ZZP

Zijn uw opbrengsten hoger dan uw kosten?

Af en toe wat verdienen met uw hobby heeft op fiscaal gebied geen consequenties. Dit gaat pas op wanneer de opbrengsten uit uw hobby aanzienlijk en structureel groter zijn dan de kosten. U zult dan belasting over de opbrengsten moeten gaan betalen en eventueel btw moeten gaan tellen op uw verkopen. Hieronder enkele voorbeelden ter verduidelijking:

Incidentele verkopen via internet
Uw kinderen groeien uit hun kleren en ze kijken niet meer om naar hun speelgoed. U gaat deze spullen op marktplaats.nl aanbieden. Zo nu en dan verkoopt u iets. U hebt in dat geval niets te vrezen van de fiscus.

Serieuze hobby met hoge kosten en bescheiden opbrengsten
Uw grote hobby is modeltreinen. Uw zolderkamer staat vol met prachtige exemplaren. U bent altijd alert op mooie koopjes en zo nu en dan verkoopt u deze met winst. U besteedt veel geld aan uw hobby en af toe verdient u iets. De eindbalans is negatief of een sobere winst. In dit geval hoeft u niet naar de fiscus te stappen.

De uit de hand gelopen hobby
U hebt een passie voor de Italiaanse keuken. U weet precies waar u alle typische Italiaanse ingrediënten kunt krijgen en reist regelmatig naar Italië om inkopen te doen. U inspireert anderen en u begint producten te verkopen. Het loopt ´uit de hand’ en u bent op den duur het hele jaar door bezig met producten inkopen en verkopen. Uw hobby is handel geworden. U moet nu inkomstenbelasting gaan betalen over uw opbrengsten.

Verschil tussen ondernemer en resultaatgenieter

Er kan een verschil worden gemaakt tussen ondernemer en resultaatgenieter. De scheidslijn tussen deze twee is vaak vaag. Wat op u van toepassing is, zal door een kenner bepaald moeten worden. Wordt u aangezien als resultaatgenieter, dan geniet u ‘inkomsten uit overig werk’. Dit betekent dat uw activiteiten worden berekend alsof u ondernemer bent, maar u kunt geen beroep doen op ondernemersregelingen als de zelfstandigenaftrek, MKB-vrijstelling of investeringsaftrek. U kunt hierdoor behoorlijk wat aftrekposten missen. Een boekhouder zzp kan u adviseren over hoe u ervoor kunt zorgen dat u als ondernemer wordt aangezien, zodat u wel van deze aftrekposten kunt profiteren.

Bewaar bonnetjes van uw aanloopkosten

Verwacht u dat uw hobby uitgroeit tot een belangrijke bron van inkomsten, dan doet u er verstandig aan om alle bonnetjes van uw aanloopkosten te bewaren. U mag in het eerste jaar als zelfstandig ondernemer namelijk uw verliezen in de aanloopfase van uw bedrijf als aftrekpost gebruiken. Onder de aanloopfase verstaat men de periode van 5 jaar voor uw beginjaar als zelfstandig ondernemer. Bij Boekhouder ZZP bent u aan het juiste adres voor meer van dit soort handige boekhoudkundige tips!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar