Zzp’er: neem ik wel of geen personeel aan?

Bent u zzp’er en hebt u het zo druk dat u erover denkt om personeel aan te nemen? De afkorting zzp’er staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’, dus er gaat heel wat veranderen als u wel personeel aan gaat nemen. In dat geval kunt u dus niet meer verder werken onder de noemer ‘zzp’er’. Lees hier meer over de overwegingen die u dient te maken voor het wel of niet aannemen van personeel.

Meer verantwoordelijkheid

Als zzp’er hebt u extra verantwoordelijkheden in tegenstelling tot een werknemer in loondienst. Als zzp’er bent u zelf verantwoordelijk voor uw inkomen, het afdragen van sociale bijdragen en het afsluiten van bepaalde verzekeringen. Neemt u personeel aan, dan komt daar nog een dosis verantwoordelijkheid bij; u bent er nu ook verantwoordelijk voor dat uw werknemers aan het einde van de maand voldoende inkomen verdienen.

Boekhoudprogramma ZZP

Is personeel aannemen rendabel?

Wanneer u er als zzp’er over denkt om personeel aan te nemen, zijn er een aantal belangrijke vragen die u zichzelf moet stellen. Op de eerste plaats: ‘Hoeveel tijd bespaar ik door personeel aan te nemen? Op de tweede plaats is het ook belangrijk om na te gaan of de extra inkomsten die u hiermee genereert voldoende zijn om uw personeel te betalen en om uw bedrijf te laten groeien. Schakel de hulp van een boekhouder in om te berekenen of het aannemen van personeel rendabel is.

Overige aandachtspunten

Hebt u als zzp’er te kampen met overwerk, dan kan het idee ontstaan om personeel in te huren. Zijn de extra taken tijdelijk of voor de lange duur? Het is belangrijk dat u er zeker van bent dat u voortdurend werk hebt voor uw werknemer(s). Bedenk ook wat de functie-omschrijving zou zijn als u iemand in dienst zou nemen? Hebt u wel een echte functie te bieden? Een ander aandachtspunt is; hebt u de tijd om iemand in te werken? Hebt u werkruimte voor uw personeel? Is het investeren van tijd en geld aan een werknemer voor u de moeite waard?

Wat zijn de alternatieven?

Wanneer u als zzp’er omkomt in het werk hoeft u niet meteen aan het inhuren van vaste medewerkers te denken. Er zijn ook alternatieven, die een tijdelijke oplossing kunnen bieden. U kunt bijvoorbeeld een stagiaire nemen. Houd er wel rekening mee dat ervan u verwacht wordt dat u goede begeleiding biedt, dat kan extra tijd kosten. Een andere mogelijkheid is het inhuren van een uitzendkracht of het inhuren van personeel via een detacheringsbureau. U kunt ook bepaalde opdrachten uitbesteden aan externe bedrijven of aanbieders.

Vraag advies aan een ZZP boekhouder!

Twijfelt u eraan of het aannemen van personeel wel of geen goede keuze is, vraag dan advies aan een zzp boekhouder. Uw boekhouder kan u ook helpen bij het nemen van de juiste maatregelen wanneer uw werknemers gaat aannemen. Vraag hier online kosteloos en vrijblijvend offertes aan van zzp boekhouders in uw omgeving.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar