4 fiscale tips voor zzp’ers

Belastingen, dat is een onderwerp waar de meeste mensen het liever niet over hebben. Maar ook als zzp’er ontkomt u er helaas niet aan. Maar wat als we nu eens goed nieuws voor u hebben op het gebied van belastingen? We geven hier 4 fiscale tips waar u als zzp’er uw voordeel mee kunt doen!

1. Vergeet de zelfstandigenaftrek niet!

Wist u dat u als ondernemer recht hebt op zelfstandigenaftrek? De zelfstandigenaftrek houdt in dat u als zzp’er een vast bedrag mag aftrekken. De zelfstandigenaftrek in 2015 is € 7280. U moet kunnen aantonen dat u ondernemer bent voor de Belastingdienst, voldoet aan het urencriterium en bij aanvang van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt. Ligt uw winst lager dan de zelfstandigenaftrek, dan mag u het bedrag van niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen in de volgende 9 jaar. Uw winst moet in die periode wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek.

Boekhoudprogramma ZZP

2. Al ooit van de startersaftrek gehoord?

Als startende zzp’er hebt u naast zelfstandigenaftrek vaak ook recht op startersaftrek. Dit is een aanvullende aftrek op de zelfstandigenaftrek. Om hier recht op te hebben moet u in het aangiftejaar ook recht hebben gehad op de zelfstandigenaftrek. Verder mag u in de afgelopen 5 jaar geen eigen onderneming hebben gehad of meer dan 2 keer een beroep gedaan hebben op de zelfstandigenaftrek. Hebt u recht op startersaftrek, dan wordt uw zelfstandigenaftrek verhoogd met een startersaftrek van € 2123.

3. Fiscaal voordeel bij investeringen

Aan de slag als zzp’er? Dan zult u mogelijk enkele investeringen doen. Zeker als startende zzp’er is dit een grote uitdaging, omdat u geen goed zicht hebt op uw inkomsten. Elke investering moet daarom met zorg gebeuren. De overheid komt ondernemers hierin tegemoet met een investeringsaftrek. Bedrijven die in bedrijfsmiddelen investeren kunnen via 3 regelingen in aanmerking komen voor investeringsaftrek:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
  • Energie-investeringsaftrek
  • Milieu-investeringsaftrek

Als zzp’er komt u mogelijk in aanmerking voor een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Meer weten? Raadpleeg dan een boekhouder zzp. Hij kan voor u bekijken voor welke regeling u in aanmerking komt en wat de voordelen zijn.

4. Zorgtoeslag

Misschien komt u als zzp’er ook in aanmerking voor zorgtoeslag? De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering. Of u in aanmerking komt en hoeveel toeslag u ontvangt, is afhankelijk van uw inkomen (eventueel samen met dat van uw partner). U vindt hierover meer informatie op de website van de Belastingdienst. Het is belangrijk dat u veranderingen in uw inkomen tijdig doorgeeft aan de Belastingdienst.
Fiscaal advies boekhouder zzp

5. Leasen of kopen?

Kiest u ervoor om zakelijk te gaan leasen of toch een auto kopen? In veel gevallen is leasen fiscaal aantrekkelijk. Laat u hiervoor altijd goed adviseren door een expert op het gebied van zakelijke lease. Wilt u bijvoorbeeld een bestelwagen leasen, dan kan een occasion aantrekkelijker zijn dan een nieuwe bestelwagen. En welke leasevorm kiest u? Operationele lease, financial lease of shortlease? Allemaal keuzes die invloed hebben op uw financiën. Advies inwinnen is daarom altijd verstandig.

Als zzp’er is het vaak lastig om voortdurend op de hoogte te blijven van alle fiscale voordelen waar u recht op hebt. Het is echter wel belangrijk om geen enkel fiscaal voordeel te missen. Niemand betaalt graag te veel! Een boekhouder zzp kan u helpen om altijd een zo groot mogelijk fiscaal voordeel te behalen. Vind hier een boekhouder zzp in uw regio door gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar