Hoe gaat u als zzp’er om met wanbetalers?

Als zzp’er zult u waarschijnlijk veel facturen moeten versturen. Natuurlijk gaat u er vanuit dat de facturen op tijd worden betaald, maar soms gebeurt het dat de debiteur niets van zich laat horen, u heeft dan te maken met een wanbetaler. Het kost u veel energie en uit de praktijk blijkt dat zzp’ers het lastig vinden om hun geld te krijgen van wanbetalers. Toch zijn er een aantal manieren om wanbetalers te voorkomen, of om ze wel degelijk uw factuur te laten betalen. In dit artikel geven we enkele tips.

Risico-inschatting wanbetalers

Natuurlijk is niet elke klant een wanbetaler, en ondernemen moet dan ook, voor een groot gedeelte, op een basis van vertrouwen gebeuren. Toch kunt u natrekken of uw klant een geschiedenis heeft van wanbetaling. Als zzp’er kunt u zich aansluiten bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), een instantie die zich bezighoudt met naar wanbetalingen van leningen, abonnementen, en andere betalingen die langer lopen. Vervolgens kunt u bij het BKR navragen of uw klant op een zwarte lijst staat.

Bovendien kunt u contact opnemen met verschillende particuliere initiatieven die vaak gekoppeld zijn aan incassobureaus: ook zij weten vaak wie wel en wie niet op tijd betaalt.

Boekhoudprogramma ZZP

Een duidelijk betalingstermijn vermelden

Het is erg belangrijk dat u de betalingstermijn duidelijk vermeldt op uw facturen. Dit zorgt niet alleen voor meer duidelijkheid, maar geeft u bovendien een betere juridische basis in het geval van een rechtszaak. Een betalingstermijn van twee weken tot zestig dagen is gebruikelijk voor de meeste ondernemingen. Als u hiervan afwijkt, bijvoorbeeld door een kortere betalingstermijn te hanteren, is het verstandig dat u dit duidelijk overbrengt naar uw klant. Zo vermijdt u misverstanden, en zal de kans op wanbetaling afnemen.

Contact zoeken met de wanbetaler

Wanneer u te maken krijgt met een wanbetaler is het van groot belang dat u contact legt met de betreffende persoon. Dit doet u het beste door eerst een eerste betalingsherinnering te sturen, waarin u de wanbetaler verzoekt om toch tot betaling over te gaan.
Mocht u hier niet het gewenste effect mee bereiken, kunt u overgaan op telefonisch contact. Door middel van telefonisch contact kunt u een daadwerkelijke dialoog aangaan met de wanbetaler, en hem of haar zo sneller aanzetten tot betaling. Omdat deze methode directer is, raden wij u aan om toch kalm en professioneel te blijven. Zo zult u een beter resultaat boeken, en bovendien uw klant tevreden houden.

Als u ook na telefonisch contact nog steeds geen geld hebt ontvangen, is het tijd voor een tweede betalingsherinnering. Dit is tevens de laatste herinnering: vermeld in uw brief dat u genoodzaakt bent om andere stappen, zoals juridische vervolging of het inschakelen van een incassobureau, te nemen. Blijf ondanks eventuele irritaties toch geduldig en beleefd.

Incassobureaus en juridische vervolging

Als laatste middelen om wanbetalers tot betalen te dwingen kunt u een incassobureau inschakelen, of de wanbetaler voor het gerecht dagen. In deze gevallen gaat het om officiële procedures die aan bepaalde eisen moeten voldoen. De erkende boekhouders van Boekhouder ZZP helpen u graag met het uitvoeren van deze procedures.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar