Alles wat je moet weten over beleggen en belasting

Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend

beleggen en belasting

Gratis – Bespaar tot 40% – Boekhouders in uw regio

Alles wat je moet weten over beleggen en belasting

Beleggen wordt steeds vaker geadviseerd nu sparen al een tijdje minder opbrengt. Voor veel mensen is deze beleggingswereld nog aardig nieuw, dus hebben ze bijvoorbeeld vragen over hoe het precies zit met het betalen van belasting. In dit artikel laten we daarom alvast kort wat zien over hoe je belasting moet betalen wanneer je ook belegt.

Belasting betalen over beleggingen

Om te bepalen of je belasting moet betalen over je beleggingen, moet je kijken naar de totale waarde van je vermogen in het jaar waarin je de aangifte wil doen. Iemands vermogen wordt bepaald door alle bezittingen van deze persoon te verminderen met alle schulden van deze persoon. Ook de waarde van fiscale partners en eventuele minderjarige kinderen wordt hierin meegerekend.

Als deze totale waarde boven het heffingsvrije vermogen van dat jaar uitkomt, moet je inderdaad belasting betalen. Je betaalt dan wel alleen belasting over het fictief rendement dat dit extra gedeelte van je vermogen je heeft opgeleverd. Het fictief rendement blijft over door het vermogen te verminderen met de drempel die dat jaar is vastgesteld. Vanaf 2025 is het belastingpercentage over dit fictief rendement vastgesteld op 31 procent. Dat is 1 procentpunt hoger dan in 2020, toen dit nog vastgesteld stond op 30 procent.

Berekenen van het rendement

Met het ingaan van de nieuwe belastingpercentages in 2025 zijn ook nieuwe schijven voor het berekenen van het rendement geïntroduceerd. In totaal zijn er drie verschillende schijven, die jouw fictief rendement uit kunnen rekenen. Aangezien deze schijven elk jaar kunnen veranderen en deze situatie voor iedereen anders is, verwijzen we je voor deze berekening graag door naar de website van de Belastingdienst. Hier staat duidelijk uitgelegd hoe je deze berekening in jouw situatie kunt maken.

Het betalen van dividendbelasting

Aandeelhouders kunnen elk jaar een deel van de winst ontvangen. Dat staat bekend als dividend: een bepaald deel van de totale winst dat gebruikt wordt om aan aandeelhouders uit te keren. Vaak is het totale dividend van een bedrijf hoger dan het totale bedrag dat aandeelhouders ontvangen. Hier wordt namelijk een percentage voor de dividendbelasting ingehouden. Ga je aangifte doen en is er op een ontvangen uitkering van dividend al Nederlandse dividendbelasting ingehouden, mag je deze belasting uiteindelijk verrekenen met je inkomstenbelasting.

Geldt voor allerlei soorten aandelen

Of je nou NIO aandelen of aandelen van een internationaal concern hebt gekocht; voor elk type aandeel gelden plusminus dezelfde regelingen. Als je twijfelt over de precieze kosten en opbrengsten voor de aandelen die jij op het oog hebt, kun je ook altijd contact opnemen met een professional op dit gebied. Zij willen jou hier vaak graag bij helpen, zodat je direct zeker weet hoe het zit.

Vergelijk boekhouders

Vragen of uw boekhouding uitbesteden?

Vergelijk boekhouders in uw regio

Gratis & bespaar tot 40% op uw kosten

Vergelijk boekhouders

Waarom boekhouderzzp.com?

  • De beste boekhouders in uw regio
  • Zelf onafhankelijk vergelijken
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Kostenbesparing tot 40%

Klantbeoordeling
Klanten beoordelen ons met een 8,9
Lees hier klantervaringen »

Bij Boekhouderzzp.com werken we samen met erkende boekhouders en belastingadviseurs uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties zoals:

Logo's gekwalificeerde boekhouders

Aanbevolen voor iedere ondernemer