Wat kost een jaarrekening voor zzp’ers?

Het einde van het jaar is in zicht. Dit betekent dat het tijd is voor de jaarrekening. Hoewel u als zzp´er niet verplicht bent om een jaarrekening in te dienen bij de Kamer van Koophandel, kan het soms toch verstandig zijn om een jaarrekening op te laten stellen. Dit kunt u laten doen door een ZZP boekhouder. ‘Maar wat gaat het opstellen van een jaarrekening kosten?’ vraagt u zich misschien af. We geven u hier antwoord op veel gestelde vragen over de jaarrekening en jaarrekening kosten.

debesteleasedeal

  • Vergelijk gratis leaseoffertes
  • Bespaar op jouw leasekosten
  • Ontvang altijd de beste lease deal
Bekijk de website

Wat is een jaarrekening?

De jaarrekening is meer dan een ‘rekening’. Het is een uitgebreid jaarlijks verslag over de financiële situatie van uw bedrijf over het afgelopen jaar. Er staat in wat u het afgelopen jaar allemaal hebt ondernomen en wat dit voor uw bedrijf heeft opgebracht. Om er zeker van te zijn dat uw jaarrekening op de juiste manier wordt opgesteld is het aan te raden om hiervoor een zzp boekhouder in te schakelen. Het opstellen van de jaarrekening is namelijk een specialistische klus. Uiteraard zijn er aan de jaarrekening kosten verbonden. Verderop vertellen we u daar meer over.

Waaruit bestaat een jaarrekening?

De jaarrekening bestaat uit de balans, de winst- en verliesrekening en een toelichting op de jaarrekening. De balans is de actuele situatie van uw bedrijf, meestal op 31 december. Op de balans staan al uw bezittingen en schulden. De winst- en verliesrekening toont alle inkomsten en uitgaven in het betreffende jaar, zodat u kunt zien of uw onderneming wel of geen winst heeft gemaakt.

Waarom een jaarrekening opstellen?

Sommige ondernemingsvormen zijn verplicht om een jaarrekening op te stellen, niet alleen zodat de fiscus hun financiën kan controleren, maar ook om hun financiële informatie voor iedereen beschikbaar te stellen. Voor zzp´ers is dit niet nodig. Toch kan het verstandig zijn een jaarrekening te laten opstellen door een boekhouder. Het geeft u een overzicht van de actuele situatie van uw bedrijf, zodat u uw bedrijfsstrategie daarop kunt aanpassen. Daarbij dient de jaarrekening als basis voor de aangifte van de inkomstenbelasting. Wilt u binnenkort een lening of een hypotheek aanvragen, ook dan is een jaarrekening handig.

Jaarrekening en hypotheek aanvragen

Wanneer u bij een bank een hypotheek aanvraagt, wil de bank weten of u kredietwaardig bent. De bank zal daarom uw jaarrekening willen inzien. Banken zijn de laatste jaren een stuk strenger geworden. Het is daarom belangrijk dat uw jaarrekening de bank kan overtuigen. Een ervaren boekhouder kan u helpen om uw jaarrekening zo op te stellen dat de kans dat u een hypotheek toegekend krijgt groter wordt.

debesteleasedeal

Wat zijn de kosten voor een jaarrekening opstellen?

De jaarrekening kosten zijn afhankelijk van de grootte van uw onderneming en van de wijze waarop u de gegevens aanlevert. U kunt besparen op de jaarrekening kosten door zelf uw administratie (facturen, bank- en kasmutaties) bij te houden in een Excel-bestand en dit bestand samen met de geordende facturen en bonnetjes aan uw boekhouder over te dragen. Als kleine, startende ondernemer liggen de gemiddelde jaarrekening kosten tussen de € 500 en € 750. Wilt u weten wat in uw geval de exacte kosten voor de jaarrekening worden? Dan is het verstandig om eens boekhouders in uw regio te vergelijken. Vaak kunt u dan al vele euro’s besparen.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar