Belangrijke wijzigingen in de ondernemersaftrek
Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend
Prinsjesdag 2023: dit gaat er veranderen in 2024
Op Prinsjesdag 2023 zijn de financiële plannen voor 2024 gepresenteerd. Hieruit blijkt dat ondernemers te maken gaan krijgen met een aantal veranderingen die hun financiële positie kunnen beïnvloeden.
MKB-Winstvrijstelling:
De MKB-winstvrijstelling is een aftrekpost die de belastbare winst voor ondernemers vermindert. In 2024 zal deze aftrekpost dalen van 14% naar 12,7%. Dit betekent dat vooral ondernemers met een hogere winst meer belasting zullen moeten betalen omdat hun belastbare winst toeneemt door deze wijziging.
Zelfstandigenaftrek:
De zelfstandigenaftrek is een andere belangrijke aftrekpost voor ondernemers. Als je als ondernemer minimaal 1.225 uur per jaar in je onderneming werkt, heb je recht op deze aftrek. Helaas zal deze aftrek in 2024 verminderen met 1.280 euro, waardoor de aftrek uitkomt op 3.750 euro. Maar dit is niet het eindstation: de komende jaren zal deze aftrek verder afnemen tot slechts 900 euro in 2027.
Dit zijn significante wijzigingen die van invloed kunnen zijn op de financiële positie van ondernemers. Het is raadzaam voor ondernemers om hier rekening mee te houden in hun financiële planning en wellicht advies in te winnen bij een boekhouder of financieel adviseur.
Naast de genoemde wijzigingen rondom de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek, werd er ook een positieve noot aangeslagen voor ondernemers en werkgevers met betrekking tot de onbelaste reiskostenvergoeding.
Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding
Vanaf 2024 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog van 21 cent naar 23 cent. Dit is goed nieuws voor ondernemers die zakelijke ritten maken met hun privévoertuig, zoals een auto, motor of fiets. Deze verhoging betekent namelijk dat je als ondernemer per kilometer 2 cent meer mag aftrekken van de winst. Dit geldt niet alleen voor het woon-werkverkeer, maar voor alle zakelijke ritten. Ook werkgevers kunnen van deze verhoogde vergoeding profiteren door het onbelast aan hun personeel te vergoeden.
Een auto van de zaak of privé. Wat is voor jou interessant?
Deze keuze hangt af van diverse factoren:
Kilometers per jaar: Rijd je veel zakelijke kilometers? Dan kan een auto van de zaak fiscaal voordeliger zijn. Maar met de verhoogde onbelaste kilometervergoeding kan het interessanter worden om met een privé auto te rijden en de kilometers te declareren.
Belasting: Bij een auto van de zaak betaal je bijtelling als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt. De hoogte van de bijtelling hangt af van het type auto en de CO2-uitstoot.
Kostenposten: Als ondernemer met een auto van de zaak mag je alle autokosten zakelijk aftrekken. Denk aan brandstof, onderhoud, verzekering en afschrijving. Bij gebruik van een privé auto zijn alleen de gedeclareerde kilometers aftrekbaar.
Flexibiliteit: Met een privé auto of shortlease ben je vaak flexibeler. Je zit niet vast aan een leasetermijn en je kunt makkelijker van auto wisselen.
Zoals altijd, is het raadzaam om de gehele situatie te bekijken en eventueel advies in te winnen bij een financieel adviseur of accountant om de beste keuze voor jouw situatie te maken.
(Wets)wijzigingen zijn nog niet definitief
Voordat de voorgestelde wetswijzigingen in werking treden, dienen ze eerst goedgekeurd te worden door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Na grondige overweging en debat stemmen de Kamerleden over het voorstel. Alleen bij een meerderheidsstemming kunnen de wijzigingen officieel worden doorgevoerd en van kracht worden. Tot die tijd blijft het een voorstel en is er geen garantie dat de wijzigingen daadwerkelijk worden geïmplementeerd. We houden het in de gaten!
Vragen of uw boekhouding uitbesteden?
Gratis & bespaar tot 40% op uw kosten