Boekhouder voor artiesten

Boekhouders voor artiesten direct beschikbaar

Bent u zelfstandig artiest en wilt u meer weten over boekhouding? Dan bent u op Boekhouder ZZP op de juiste plek. Hier vindt u gemakkelijk online een boekhouder voor artiesten. We zullen hier enkele belangrijke onderwerpen aanhalen met betrekking tot de boekhouding voor artiesten.

Waarom een boekhouder voor artiesten?

Binnen de kunstsector bestaan specifieke regelingen, zoals de artiestenregeling. Bovendien zult u mogelijk als creatief persoon weinig weten over dit vakgebied. Wilt u zeker weten dat u alles goed regelt, schakel dan de hulp in van een boekhouder voor artiesten. Deze professional wijst u de weg, geeft boekhoudkundig advies geven en neemt lastige taken van u over. Dan kunt u bezig zijn met waar u goed in bent!

Boekhoudsoftware ZZP

Wanneer ben je een zelfstandige artiest?

De artiestenregeling richt zich op zelfstandige artiesten. Maar wanneer wordt u als artiest aangezien? De Belastingdienst ziet iemand als artiest, wanneer hij of zij een artistieke prestatie levert die bedoeld is om aan een publiek te presenteren. Hieronder vallen muzikanten, zangers, acteurs, cabaretiers en poppenspelers. Daarnaast moet er bepaald worden of er sprake is van een zelfstandige activiteit of een dienstverband. Wanneer een artiest meerdere dagen per week werkt voor een specifiek gezelschap of orkest is er meestal sprake van een dienstverband. Zo niet, dan is de artiestenregeling van toepassing.

Wat houdt de artiestenregeling in?

Dit houdt in dat u in bepaalde situaties de keuze kunt maken om wel of geen btw te tellen over uw inkomsten. Wanneer u gebruikmaakt van de artiestenregeling telt u geen btw over uw inkomsten. Uw opdrachtgever dient dan de loonheffingen en premies over uw inkomen te betalen (verloning). Oftewel, u bent eigenlijk tijdelijk in loondienst. In dit geval mag u geen btw aftrekken als voorbelasting.

Maakt u geen gebruik van de artiestenregeling, dan brengt u wel btw in rekening. Deze btw telt u over de volledige vergoeding; over het bedrag van uw gage, uw onkosten en de loonheffingen en premies die uw opdrachtgever betaalt. In dit geval mag u de uitgaven voor zakelijke kosten aftrekken als voorbelasting.

De artiestenregeling is een vreemde regeling, want het gaat over zelfstandige artiesten, waarbij toch door de opdrachtgever loonbelasting en premies worden ingehouden over de gage. Wat zijn de voordelen? Is de artiestenregeling gunstig voor u? Laat u voorlichten door een ervaren boekhouder voor artiesten.

Artiesten en de gageverklaring

Een ander belangrijk aandachtspunt voor zelfstandige artiesten is de gageverklaring. Wanneer u krijgt uitbetaald via de artiestenregeling, vult u een gageverklaring in. De opdrachtuitgever moet voor het uitbetalen van de gage de ingevulde en ondertekende gageverklaring krijgen. Op het formulier vult u uw gegevens in en dient u aan te geven of u gebruikmaakt van de kleinevergoedingsregeling of kostenvergoedingbeschikking. Zo ja, dan dient u het bedrag van onbelaste kostenvergoeding op te geven. U kunt de gageverklaring downloaden op de website van de Belastingdienst.

Kleinevergoedingsregeling of kostenvergoedingbeschikking

Als zelfstandige artiest is het belangrijk dat u de kleinevergoedingsregeling en kostenvergoedingbeschikking kent. De kleinevergoedingsregeling houdt in dat u per optreden maximaal € 163 mag ontvangen zonder dat hier premies of loonbelasting op wordt ingehouden. Dit betekent niet dat u bij uw inkomstenbelastingaangifte per optreden € 163 als kosten mag aftrekken, het telt gewoon mee als inkomen. Let op; met deze regeling krijgt u geen of een lagere WW- of ziektewetuitkering.

Maakt u meer kosten dan de kleinevergoedingsregeling, doe dan een beroep op de kostenvergoedingbeschikking. Bij het aanvragen, meestal voor het begin van het kalenderjaar, geeft u aan hoeveel kosten u doorgaans maakt. Dit bedrag verdeelt u over het geschatte aantal optredens. Een inspecteur zal het toegestane bedrag aan algemene kosten per optreden bepalen. De kleinevergoedingsregeling en kostenvergoedingbeschikking kunnen niet tegelijkertijd gebruikt worden.

Boekhouder voor artiesten gezocht?

Er zijn heel wat specifieke regelingen voor artiesten. Een boekhouder voor artiesten raadplegen is daarom een aanrader. Op zoek naar een boekhouder voor artiesten, vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere professionals in de buurt. Vergelijk en kies de beste!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar

De voordelen van Boekhouder ZZP

  • Ervaren en erkende boekhouders in uw regio
  • Ontvang gratis 4 vrijblijvende offertes
  • Direct inzicht in de kosten
  • Vergelijk en kies de beste boekhouder
Vergelijk boekhouders in uw regio