Boekhouder voor artsen

Boekhouders voor artsen vindt u via Boekhouderzzp.com

Wanneer u als arts een eigen praktijk wilt starten, krijgt u met veel regelwerk te maken. Wij staan hier voor u klaar met de nodige tips en adviezen. Ook bent u hier op het juiste adres voor het vinden van een boekhouder voor artsen. Staat u op het punt om zelfstandig arts te worden? Dan geven we u hier alvast enkele tips voor waar u op moet letten.

1. Schrijf u in in het Handelsregister

Ook zorginstellingen, of het nu gaat om non-profit of profit-organisaties, moeten zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hiermee maakt u uw stap om zelfstandige te worden officieel. Wanneer u zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel wordt u ook vanzelf aangemeld bij de Belastingdienst. Daar hoeft u dus niets meer voor te doen.

Boekhoudsoftware ZZP

2. Verplichte inschrijving BIG-register

Of u nu werkzaam bent als zelfstandige arts of als arts in loondienst, u bent altijd verplicht om u in te schrijven in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Deze verplichting geldt ook voor apothekers, fysiotherapeuten, tandartsen, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen. U moet zich direct na het afronden van uw opleiding in dit register inschrijven.

3. Wilt u verzekerde zorg aanbieden?

Wilt u als zelfstandige arts verzekerde zorg aanbieden via de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg (Wlz), dan dient uw praktijk aan de regels van de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) te voldoen. U moet hier officieel toestemming voor krijgen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). U kunt deze toestemming aanvragen via de aanvraagformulieren op de website van WTZi. Zoals u ziet, moet u voor de start van uw praktijk aan heel wat wetten en regels voldoen. Een boekhouder voor artsen kan u de weg wijzen!

4. Tarieven, btw en administratie?

Ondernemers bepalen doorgaans zelf hun tarieven, maar binnen de zorgsector werkt dit anders. Artsen zijn niet altijd vrij in het vaststellen van hun tarieven en het uitvoeren van het aantal specifieke behandelingen. Voor specifieke vrije beroepen binnen de zorg heeft de Nederlandse Zorgautoriteit een maximumtarief. En hoe zit het met de btw als u een eigen praktijk heeft? Als zelfstandig arts bent u vrijgesteld van btw. Dat betekent niet dat u geen controleerbare administratie moet bijhouden. Ook dat vormt een belangrijk onderdeel van het runnen van een praktijk. Waarschijnlijk is dit niet uw favoriete onderdeel. Vind hier een goede boekhouder voor artsen die u hiermee helpt!

5. Patiëntendossiers 15 jaar bewaren!

Als ondernemer bent u wettelijk verplicht om uw boekhouding 7 jaar te bewaren (fiscale bewaarplicht). Maar daarnaast geldt er voor artsen ook een bewaarplicht voor medische patiëntendossiers. U moet patiëntendossiers minimaal 15 jaar bewaren. In de patiëntendossiers verzamelt u alle gegevens over de gezondheid en de behandelingen van uw patiënt. Patiënten hebben het recht om hun medisch dossier in te zien.

6. Werken via een modelovereenkomst

Als zelfstandig arts kan het voorkomen dat u dient te werken met een modelovereenkomst, die de VAR-verklaring heeft vervangen, bijvoorbeeld wanneer u in uw praktijk wilt werken met een waarnemend arts. Met een goedgekeurde modelovereenkomst sluit u uit dat er sprake is van een dienstverband en hoeft u geen loonheffingen en premies te betalen.

7. Denk aan verzekeringen en pensioenen

Zelfstandige artsen zijn net als andere ondernemers zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen en het treffen van pensioenregelingen. Als zelfstandige dient u zowel bedrijfsverzekeringen als persoonlijke verzekeringen af te sluiten. Denk naast de verplichte ziektekostenverzekering, ook aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een ongevallenverzekering. Wat betreft pensioenen zijn bijvoorbeeld huisartsen verplicht om deel te nemen in een beroepspensioen. Dat geldt niet voor alle zelfstandigen in de zorg. In dat geval is het verstandig om zelf iets te regelen, omdat u anders alleen recht hebt op AOW.

Boekhouder voor artsen gezocht?

Vraag dan hier geheel vrijblijvend en kosteloos offertes aan van meerdere boekhouders voor artsen in uw omgeving. Vergelijk en maak gemakkelijk uw keuze!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar

De voordelen van Boekhouder ZZP

  • Ervaren en erkende boekhouders in uw regio
  • Ontvang gratis 4 vrijblijvende offertes
  • Direct inzicht in de kosten
  • Vergelijk en kies de beste boekhouder
Vergelijk boekhouders in uw regio