Hoe belangrijk is de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers?

Er wordt de laatste tijd heel wat gediscussieerd over de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers. Moet dit fiscaal voordeel voor zzp’ers blijven of is het beter om de zelfstandigenaftrek af te schaffen? De meningen hierover zijn sterk verdeeld. Wat betekent de zelfstandigenaftrek voor u als zzp’er?

Wat is de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek voor zzp’ers is een fiscale regeling die inhoudt dat zzp’ers een vast bedrag van hun winst mogen aftrekken. Dit betekent dat ze minder inkomstenbelasting hoeven te betalen. De zelfstandigenaftrek voor zzp’ers is in 2016 € 7.280. Om als zzp’er in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen; u bent ondernemer, u hebt nog niet de AOW-leeftijd bereikt en u voldoet aan het urencriterium. Als startende zzp’er kunt u ook nog een beroep doen op de startersaftrek. Meer weten? Bekijk de website van De Belastingdienst of vraag het uw boekhouder. Nog geen boekhouder en wilt u graag advies? Kom in contact met een boekhouder in uw regio via ons contactformulier.

Boekhoudprogramma ZZP

Waarom moet er een eind komen aan de zelfstandigenaftrek?

Er wordt volop gediscussieerd over of er wel of geen einde moet komen aan de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers. Daarom heeft het kabinet aan de Sociaal Economische Raad de opdracht gegeven om te onderzoeken of dit fiscaal voordeel voor zzp’ers wel of niet in stand gehouden moet blijven. Ton Heerts, de voorzitter van het FNV, is van mening dat het fiscaal voordeel van de zelfstandigenaftrek te vaak verdwijnt in de zakken van de opdrachtgevers van zzp’ers, omdat zij zzp’ers dwingen om akkoord te gaan met te lage tarieven. Hij zegt hierover: “Het is een vorm van staatssteun geworden om de loonkosten te drukken.”

55% van de zzp’ers heeft de zelfstandigenaftrek hard nodig

EenVandaag voerde een onderzoek uit onder 2116 zzp’ers. Uit dit onderzoek blijkt dat circa 55% van de zzp’ers de zelfstandigenaftrek nodig heeft om rond te komen. Ook blijkt dat 4 op de 10 zelfstandigen zich zorgen maakt over of ze dit jaar wel genoeg zullen verdienen om van te leven. Ook werd er in dit onderzoek aandacht besteed aan de vraag of de overheid zzp’ers moet verplichten om te sparen voor een pensioen of om een verzekering af te sluiten tegen arbeidsongeschiktheid. Meer dan de helft van de zzp’ers (58%) is van mening dat ze zelf moeten kunnen bepalen of ze zich ergens voor verzekeren. Een derde vindt dat de overheid moet zorgen voor basisvoorzieningen voor zzp’ers.

Vind hier een boekhouder ZZP!

Bent u op de hoogte van alle fiscale voordelen voor zzp’ers? En volgt u alle nieuwe ontwikkelingen op de voet? Uw boekhouder ZZP in ieder geval wel! Schakel hier de hulp in van een deskundige ZZP boekhouder, zodat u geen enkel fiscaal voordeel hoeft mis te lopen en voortdurend op de hoogte bent van alle veranderingen. Vraag hier direct online kosteloze en vrijblijvende prijsopgaven aan van meerdere ZZP boekhouders bij u in de buurt!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar