Hoe bouwt u als zzp’er pensioen op?

Jonge ondernemers zijn er misschien niet zo mee bezig, maar naarmate de jaren verstrijken is het toch heel verstandig om na te denken over uw pensioen. Er zijn voor zzp’ers geen vaste pensioenfondsen, zoals bij werkgevers het geval is. Bij de meeste werknemers in loondienst gaat er automatisch een gedeelte van het brutoloon naar een pensioenfonds, hier merken werknemers verder helemaal niets van.

Zzp’ers en freelancers moeten bewust een gedeelte van hun inkomsten opzij zetten. Dit voelt misschien niet fijn, want u heeft hier pas vele jaren later iets aan. Toch is het belangrijk om vroeg na te denken over de pensioenmogelijkheden en een spaarpotje te creëren. Als u eenmaal de leeftijd heeft bereikt om te stoppen met werken, dan is het misschien een hele grote overgang om alleen op een AOW uitkering te leven.

Maar hoe bouwt u als zzp’er pensioen op? We beschrijven hieronder 4 mogelijkheden:

1. Banksparen

Banksparen lijkt op normaal sparen, maar dit is niet helemaal het geval. Bij banksparen kunt u periodiek een bedrag opzij zetten of jaarlijks een groter bedrag. De rekening is een geblokkeerde rekening met fiscaal voordeel. Het saldo rendeert doordat de bank hier rente over vergoedt. Voordat u de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, spreekt u met de bank af in hoeveel jaar de bank het opgebouwde vermogen uitkeert.

Boekhoudsoftware ZZP

2. Lijfrente

Lijfrente is een levensverzekering als aanvulling op uw AOW. Het is een pensioenproduct dat u bij zowel een bank als een verzekeringsmaatschappij kunt afsluiten. U kunt ervoor kiezen om gespaarde geld te sparen, te laten beleggen of een combinatie van beide. Het grote verschil met banksparen is het feit dat u bij een lijfrenteverzekering krijgt uitgekeerd totdat u bent overleden. Bij banksparen spreekt u van tevoren af in hoeveel jaren het bedrag wordt uitgekeerd. Mocht u langer leven, dan ontvangt u niet langer de uitkering.

3. Oudedagsreserve

Als zzp’er mag u van de Belastingdienst jaarlijks een deel van de winst opzij zetten voor uw pensioen, dit heet de oudedagsreserve. Het is een reservering van een deel van de winst, waar u pas later belasting over gaat betalen. Dit levert op korte termijn belastingvoordeel op en u spaart ook nog eens voor uw pensioen. Belangrijk is wel dat u het gereserveerde bedrag steekt in een pensioenproduct.

4. Sparen op een spaarrekening

Ook kunt u natuurlijk iedere maand of ieder jaar geld opzij zetten op een zakelijke of particuliere spaarrekening. Het voordeel is dat u zelf beschikking heeft over uw geld en bepaalt hoeveel en wanneer u uitkeert. Het nadeel is dat het fiscaal niet zo aantrekkelijk is als sparen via een pensioenproduct.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar