5 tips voor uw ZZP boekhouding

Een van de taken waar u als zzp’er mee te maken krijgt, is de boekhouding. De meeste zzp’ers vinden dit een vervelende klus. U bent uiteraard veel liever met uw eigen vakgebied bezig. Met onderstaande tips maakt u uw boekhouding een stuk gemakkelijker en minder tijdrovend.

1. Houd uw boekhouding dagelijks bij

De neiging is groot om kleine boekhoudklusjes voor u uit te schuiven. Veel kleine klusjes groeien uiteindelijk uit tot een grote, onoverzichtelijke taak. U bezorgt uzelf hiermee onnodig veel werk, want mogelijk bent u vergeten waar een bepaald bonnetje bij hoorde of welke rekeningen u wel en niet hebt betaald. Dit betekent allemaal extra uitzoekwerk. Door elke dag een kort moment in te plannen voor de boekhouding maakt u het zichzelf gemakkelijker.

Boekhoudprogramma ZZP

2. Maak duidelijke afspraken met uw klanten

Een nieuwe klant? Maak dan meteen duidelijke afspraken over de betalingen. Wanneer stuurt u de facturen, hoe kunnen de betalingen gedaan worden en wat is de betalingstermijn? Doordat uw klanten weten wat u van ze verwacht, zullen ze sneller aan hun verplichtingen voldoen. Zo bent u minder tijd kwijt met het nabellen van klanten die niet op tijd betalen. Dit houdt natuurlijk ook in dat u zich aan de gestelde afspraken houdt.

3. Maak betalen gemakkelijk

Door betalen voor uw klant gemakkelijk te maken, hebt u minder snel last van onbetaalde facturen. Mensen houden van gemak. Is het niet meteen duidelijk hoe iemand u kan betalen, dan komt uw factuur terzijde te liggen en wordt misschien vergeten. U kunt het betaalgemak voor uw klanten vergroten door digitale facturen te sturen met een iDeal knop.

4. Een overzichtelijke boekhouding

Bedenk een systeem voor uw boekhouding dat voor u goed werkt. Bewaar bonnetjes op een vaste plek en archiveer ze op een logische manier, zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden. Het is ook een aanrader om alles in te scannen en op uw computer te bewaren. Uiteraard zorgt u dan voor een goede back-up of bewaar de gegevens in de Cloud. Dit brengt als extra voordeel met zich mee dat u overal en altijd bij de gegevens kunt.

5. Een ZZP Boekhouder inschakelen

Door een deel of uw complete boekhouding uit te besteden, bespaart u nog meer tijd en frustraties. Hoewel het in eerste instantie een extra kostenpost lijkt, zult u er mogelijk juist extra mee verdienen. In de tijd die u niet aan uw boekhouding hoeft te besteden kunt u extra klanten van dienst zijn en meer winst maken. Bovendien heeft uw zzp boekhouder alle kennis in huis om u te laten profiteren van optimaal fiscaal voordeel. Meer weten? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van zzp boekhouders in uw omgeving.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar