Zijn zakenlunches aftrekbaar voor zzp’ers?

Een veelgehoorde vraag onder zzp’ers is: “Kan ik de btw van mijn zakenlunches terugvorderen?” Wilt u aan het einde van het jaar niet voor onaangename verrassingen komen te staan, omdat u fouten hebt gemaakt in uw boekhouding? Lees dan hier gauw verder en doe een beroep op een van onze erkende Boekhouders ZZP.

Vallen zakenlunches onder zakelijke kosten?

Onder zakelijke kosten worden de kosten verstaan die direct zijn terug te voeren op uw onderneming en de kosten die binnen redelijke grenzen noodzakelijk zijn voor het runnen van uw bedrijf. Om een ‘zakenlunch’ tot de zakelijke kosten te mogen rekenen moet u dus kunnen rechtvaardigen dat de kosten in het belang van uw bedrijf waren. Gaat u lunchen met een potentiële klant, zakenpartner of leverancier, dan mag u dit tot de zakelijke kosten rekenen.

Boekhoudprogramma ZZP

Waar gaat u lunchen?

We stellen u deze vraag niet om een tip te krijgen voor een goed restaurant, maar wel omdat de locatie van belang is bij het terugvorderen van de btw. U mag de btw op zakelijke inkopen normaal gesproken terugvorderen als voorbelasting. Voor de kostenpost ‘eten & drinken’ gelden er speciale regels. Wanneer u een lunch bestelt in een horecagelegenheid en deze meeneemt naar kantoor, mag u de btw wel terugvorderen. Luncht u in een horecagelegenheid of laat u de lunch regelen door een cateraar in een speciale ruimte, dan mag u de btw niet terugvorderen.

Mag ik lunchkosten aftrekken van de winst?

Hoe meer kosten u van de winst kunt aftrekken, hoe lager uw winst. Dit is aantrekkelijk, omdat u daardoor minder belasting hoeft te betalen. Maar hoe zit dat met de kosten van zakenlunches? Zakenlunches vallen onder de post ‘representatiekosten’, evenals de kosten voor studiereizen, workshops, seminars en congressen. U mag deze kosten wel tellen als bedrijfskosten, maar niet het hele bedrag. U hebt twee mogelijkheden:

  • Drempelbedrag, gevolgd door volledige aftrek
    De kosten voor zakenlunches zijn vanaf een drempelbedrag van € 4500 volledig aftrekbaar van de winst. Voor zzp’ers is deze drempel meestal veel te hoog.
  • Geen drempelbedrag, beperkte aftrek
    U mag 73,5% van de kosten voor zakenlunches aftrekken van de winst, de overige 26,5% niet. Deze optie is voor de meeste zzp’ers de beste optie.

Hulp nodig bij uw ZZP boekhouding?

Als zzp’er hebt u wel wat anders te doen dan voortdurend op de hoogte te blijven van al deze bijzondere regelingen. Ook is het niet altijd gemakkelijk om uw kosten op de juiste manier in uw boekhouding te verwerken. Wanneer u deze taken aan een professionele boekhouder zzp overlaat, weet u zeker dat het goed gebeurt. U hebt er zelf geen omkijken meer naar. Kies ook voor het gemak van een boekhouder zzp door hier gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen. Zo vindt u gemakkelijk een betrouwbare en erkende boekhouder bij u in de buurt voor het verzorgen van uw zzp administratie!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar